Doua carti de importanta majora in contextul teatral romanesc si care reflecta in mare parte cariera, dar si viata unor personalitati din lumea teatrului, au fost lansate ieri la Galati. „Am ales teatrul”, semnata de Maria Filotti si „Medeea lui Andrei Serban” de Ana Maria Narti, au fost prezentate ieri, intr-un cadru restrans format din oameni ai teatrului, dar si reprezentanti ai scriitorilor galateni. Cele doua lucrari au fost editate de Fundatia Camil Petrescu si ingrijite de Florica Ichim, unul dintre cei mai cunoscuti critici de teatru din Romania. „Cartile astea sunt ale unor oameni care au facut cariera, au avut talent pe care l-au cultivat din toate punctele de vedere. Pierzi un punct de vedere, nu tii seama de el, nu poti sa ajungi la nivelul asta. E foarte greu sa mai ai vedete. „Am ales teatrul” este o reeditare, o reeditare cu taiere, sa fim sinceri, pentru ca tot ce era in perioada comunista a fost inlaturata. Pentru noi nu mai era interesant cat de tare trebuiau sa fie supusi artistii presiunilor cenzurii decat in momentul in care se relata cu sinceritate. Toate aceste carti despre mari actori sau mari regizori sunt carti de invatatura pentru orice artisti. Gandul ca poti cu o cultura minima, cu talent maruntel, cu o voce firava, cu o dictie amarata, cu un curaj de trei parale sa reusesti, este un fals pe care il practica mult prea multi actori si regizori tineri. Meseria de actor adevarat este o munca grea, de mina”, a declarat Florica Ichim. Cele doua lucrari fac parte din seria „Galeria teatrului romanesc”, alaturi de multe alte titluri dedicate personalitatilor din lumea teatrului.
Dramaturgie in semn de protest
Florica Ichim a declarat ca pana la 1 ianuarie, vor mai aparea si alte lucrari de o importanta deosebita pentru lumea teatrului. „Acum urmeaza imediat Mareliu Manzescu, regizorul, care este un personaj fascinant, dar dificil de vorbit cu el, imediat vor aparea 3 volume de dramaturgie. Noi ne-am hotarat sa facem o serie de dramaturgie, ca protest fata de dramaturgia care se traduce din lume si care se ocupa numai de piromanii, incesturi, adica de dramaturgia de Germanie si Anglie, care de atata bunastare nu mai are subiecte si se ocupa de ce e urat in oameni. Noi traducem din tari care au cunoscut o presiune sau probleme care sunt dureroase pentru omenire. Am avut un volum de dramaturgie spaniola caci si ei au avut o dictatura lunga, iar acum avem un volum de dramaturgie portugheza, unul de americana de ultima ora, dar scrisa de imigranti in S.U.A. pe temele lor care sunt si ale oamenilor nostri plecati in lume si multe alte volume printre care si un volum de proza scurta al lui Camil Petrescu, care este unul foarte special”, a mai precizat criticul teatral, Florica Ichim.
La eveniment au luat parte personalitati din lumea teatrului ca Natalia Stancu, directorul Festivalului National de Comedie, Irina Petrescu (actrita si membra a juriului din cadrul festivalului), Vlad Vasiliu (directorul Teatrului Dramatic „Fani Tardini”), dar si Corneliu Antoniu, presedintele Fundatiei Antares din Galati.