Muzeul National de Istorie a Romaniei anunta lansarea volumului monografic Lumea rurala in provinciile Moesia Inferior si Thracia (secolele I–III p. Chr.), autor Adela Baltac. Evenimentul va avea loc miercuri 30 noiembrie, orele 11, la sediul muzeului, sala Lapidarium. Volumul va fi prezentat de catre dr. Lucia Marinescu, prof. univ. Alexandru Suceveanu, prof. univ. Alexandru Barnea si dr. Crisan Museteanu.
Seria „Monografii” a Muzeului National de Istorie a Romaniei este dedicata, in principal, publicarii tezelor de doctorat ale cercetatorilor si muzeografilor din cadrul institutiei, astfel fiind diseminate o serie de rezultate majore ale cercetarilor teoretice de profil in domeniul istoriei si arheologiei.
Cel de-al saselea volum al acestei serii, intitulat "Lumea rurala in provinciile Moesia Inferior si Thracia (secolele I–III p. Chr.)", este rodul unui munci de peste 15 ani al unei tinere cercetatoare, acest demers inscriindu-se in tematica stagiului sau doctoral. Lucrarea, prima din peisajul istoriografiei romanesti de profil, are ca subiect mediul rural a doua provincii invecinate, dar totusi profund diferite desi ele apartin aceluiasi spatiu anterior cuceririi romane.
Subiectul este abordat exhaustiv din mai multe perspective, fiind studiate, analizate si sintetizate atat bogatele surse epigrafice, dar mai ales cele arheologice, fiind prima lucrare care dedica un catalog epigrafelor care marturisesc despre lumea rurala din provinciile Moesia Inferior si Thracia, dar, in egala masura, reuneste si descoperirile arheologice din acest mediu. Volumul, care cuprinde 526 de pagini, 14 planse si 4 harti, este structurat in trei capitole ce prezinta cadrul istorico-geografic al ariei studiate si analizeaza din toate punctele de vedere (social, economic si religios) structurile rurale intalnite in cele doua provincii.
Lucrarea se adreseaza tuturor specialistilor interesati de istoria zonei balcanice in epoca Principatului, totodata cataloagele si tabelele anexa constituind un real si important instrument de lucru, aici regasindu-se informatii dintre cele mai utile, cum ar fi structura populatiei, functii, demnitati si divinitati adorate in mediul rural, precum si detalii legate de tipologia si aspecte ale vietii cotidiene din lumea rurala.
Prin aceasta noua aparitie editoriala Muzeul National de Istorie a Romaniei dovedeste inca o data faptul ca activitatea de cercetare de profil este una de prima importanta in raport cu profilul si misiunea sa institutionala .
Noiembrie 2011