Miercuri, 21 mai, incepand cu ora 18:00, la Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti” (sos. Kiseleff nr. 28-30), va avea loc lansarea albumului „Kara Eflak” al Formatiei Vocal-Instrumentale de Muzica Veche Anton Pann.
Programul evenimentului cuprinde o conferinta de presa, de la ora 17:30, urmata de vizionarea primului videoclip Anton Pann. Seara se va incheia cu un concert ce va cuprinde lucrari interpretate din colectiile Dimitrie Cantemir, Anton Pann, ale compozitorilor Sultan Abdulaziz, Tanbur Cemil Bey, autori anonimi.
In titlul albumului se regaseste numele Valahiei, conform scriptelor otomane, „Kara Eflak” insemnand „tara Vlahilor”, iar titlul complet al albumului este „Kara Eflak - De la Bucuresti si pana la Stanbul – Muzica din Principatele Romane si Imperiul Otoman, secolele XVII-XIX.”
Rezultat al unei cercetari profesioniste incepute acum mai bine de 10 ani, albumul reprezinta un eveniment pentru piata muzicala culta romaneasca. Albumul „Kara Eflak” aduce pentru prima data in fata ascultatorilor romani muzica de curte, savanta, a perioadei mentionate, contribuind, astfel, la restaurarea unui patrimoniu semnificativ al culturii Tarilor Romane in context geo-cultural si istoric.
Piesele inregistrate pe albumul „Kara Eflak” sunt interpretate exclusiv folosind instrumente vechi, concepute inainte de 1900, solistii motivand necesitatea de a impartasi „melosul stravechi” printr-o maniera autentica.
„Muzica din vremea Principatelor Romane se evidentiaza printr-un sincretism sonor copiat dupa cel constantinopolitan, in cadrul caruia elemente romanesti se impletesc cu cele grecesti, turcesti si cele bisericesti, deopotriva,” au completat artistii in carticica ce insoteste albumul.
---
Intrarea la concert va fi gratuita, fiind necesara doar achitarea biletului de intrare la Muzeul Satului: adulti 10 lei, studenti 2,5 lei, pensionari 5 lei.
Povestea acestui album este redata mai jos printr-un interviu acordat de Constantin Raileanu, managerul Asociatiei pentru Cultura si Traditie
„Anton Pann”:
1. Cum poate fi descris acest album prin cateva cuvinte-cheie?
Originalitate, calitate si profesionalism.
Originalitate: interpretarea reprezinta stilul si viziunea noastra asupra perioadei pe care o cercetam; Carticica albumului a fost creata special pentru acest album.
Calitate: ne-am raportat, in realizarera acestui proiect, la albumele cele mai elegante si mai bine realizate din Vest, atat auditiv cat si vizual.
Profesionalism: acest album reprezinta un fragment din munca de cercetare continua pe care o sustinem de 10 ani, alaturi de o echipa de muzicieni specializati. Standardele pe care ni le impunem sunt realizate prin raportare continua la proiectele cele mai bune si la cercetatorii cei mai iscusiti de afara. Chiar daca nu dispunem de toate mijloacele necesare, cautam sa fim in permanenta la acelasi nivel calitativ cu cei mai buni muzicieni din tarile care sustin acest tip de cercetare.
2. Cat a durat lucrul la acest album?
Realizarea propriu-zisa a CD-ului si a cartii ce il insoteste, desi sunt etapele finale ale proiectului, a durat 7 luni. Ideea acestui album, strangerea materialului, cercetarea lui, pregatirea prin repetitii si analize constante, toate au inceput, in general, odata cu inchegarea formatiei Anton Pann, iar ca timp concret, cu 1 an inainte sa intram in studio.
3. Ce aduce el ca noutate?
Albumul contine muzica de curte, savanta, „de Atheneu” a perioadei mentionate, ceea ce nu s-a mai inregistrat pana in acest moment in Romania si, de altfel, nici o alta cercetare coerenta si profunda nu a mai fost realizata pana acum. Suntem mandri sa declaram ca suntem pionierii acestei directii de cercetare.
Muzica de pe acest CD este in egala masura si eleganta si exotica si, deopotriva, o parte din istoria noastra.
Sunt compozitori despre care multi romani nici nu stiau ca au avut si astfel de opere sau compozitori despre care se vehiculau idei eronate ce aveau ca rezultat o diminuare a realitatii – si aici a existat o cultura elevata, o clasa intelectuala rafinata cu mult inainte de occidentalizarea noastra.
4. De ce ar putea fi interesat publicul in ziua de azi sa asculte muzica veche? De ce ar trebui sa-l interezeze?
Un aspect al originalitatii abordarii noastre consta in faptul ca interpetarea este plina de vitalitate iar aceasta muzica „prafuita” prinde astfel viata si se „modernizeaza” prin energia cu care noi o insufletim.
Muzica este un element facil, o carte de vizita la indemana pentru cei care vor sa arate rapid cine suntem ca neam.
Muzica veche este parte din istoria si cultura noastra si reprezinta o etapa importanta in cunoasterea propriului trecut dar si un valoros tezaur cu care ne putem prezenta in fata celorlalte neamuri in actualul context international.
Necunoasterea trecutului cultural ne priveaza de argumentele necesare pentru a oferi si a primi respectul cuvenit in relatia cu alte neamuri dar si in relatia cu noi insine; nu ne putem motiva in a deveni mai buni daca nu invatam din succesele si insuccesele trecutului nostru.
O societate mai buna se construieste, prin urmare, printr-o cunoastere coerenta si corecta a trecutului, prin observarea pertinenta si obiectiva a prezentului si prin intuirea si prevenirea viitorului.
Evenimentul de lansare al albumului „Kara Eflak” este realizat in parteneriat cu Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti” si Institutul „Yunus Emre” – Centrul Cultural Turc Bucuresti.
Mai 2014