Miercuri 14 noiembrie, la libraria Carturesti a avut loc lansarea monografiei Arhitext Vlad Arsene+ Westfourth Architecture - "Provocarile modernitatii tarzii".
Lucrarea, o "carte grea", prezinta in ansamblu creatiile arhitecturale semnate de Vlad Arsene si este cea de a doua aparitie din seria monografica editata de Arhitext, in conditii grafice excelente. In fata unui public surprinzator de numeros - tinand cont de specificul evenimentului - in care se gaseau atat arhitecti si studenti la Arhitectura, cat si reprezentanti ai presei, colaboratori ai revistei Arhitext si admiratori ai creatiilor lui Vlad Arsene, editorul si arhitectul au vorbit atat despre aventura lansarii unui astfel de volum, cat si despre tendintele si directiile arhitecturii urbane contemporane.
Arpad Zachi, in calitate de editor, a vorbit despre realizarea volumului "Vlad Arsene+Westfourth Architecture", de interesul sau pentru creatiile arhitectului, care ies din tipare si sunt usor de remarcat in Bucuresti si nu numai. Vlad Arsene a preferat sa vorbeasca in special despre directiile si temele actuale ale arhitecturii urbane, subliniind ca a preferat ca monografia sa poarte titlul "Vlad Arsene + Westforth Arhitecture", intrucat nimic nu ar fi fost posibil fara colaborarea celorlalti asociati ai biroului sau de arhitectura : Cristiana Stefan, Zzing Lee si Calin Negoescu. Intr-un Bucuresti atipic, aparent haotic, un amestec de stiluri si tendinte, de epoci si modele, un arhitect contemporan trebuie sa evite tocmai concepte precum "pranificarea urbana", pentru ca lucrarile sale sa fie de succes, sa fie remarcate, sa fie interesante.
Un proiect reusit, fie ca este vorba de un impresionant sediu de firma, fie de un ansamblu arhitectural ori de un bloc de locuinte trebuie sa fie aparte, trebuie sa spuna o poveste, sa aiba personalitate, sa atraga atentia asupra sa fara a fi strident. Iar cum remarca Vlad Arsene, Bucurestiul nu a fost si nici nu va fi vreodata un oras gandit in ansamblu, caci farmecul sau este tocmai aceasta lipsa de ansamblu. Alte teme abordate au fost legatura dintre arhitect si bugetul proiectului (un arhitect bun va fi bun in orice buget, in limitele realiste), metodele noi de a folosi spatiile neconventionale, sansele noii generatii de arhitecti romani - despre care arhitectul Vlad Arsene spunea ca au o sansa extraordinara, caci este cel mai bun moment pentru ca cineva sa fie tanar si arhitect in Romania.
Monografia bilingva cuprinde in paginile sale fotografiile proiectelor, prezentate chiar de Vlad Arsene, alaturi de planuri si schite detaliate, care ofera toate informatiile necesare asupra viziunii arhitectului si pun in valoare stilul Westfourth Architecture. In total, cei interesati vor putea descoperi 15 lucrari de arhitectura, finalizate sau in curs de finalizare ori in stadiu de proiect, printre acestea numarandu-se Europe House, Ambasada Canadei la Bucuresti, cladirea Mobifon, Cathedral Plaza, Bucharest Tower Centre, Charles de Gaulle Plaza, cladirea de birouri Premium Red si complexul de birouri Sema Park.
Noiembrie 2007