Productia "Restul e tacere", a lui Nae Caranfil, se anunta filmul anului. Pentru marele ecran, 2007 nu promite mari surprize, cel putin dupa un 2006 insemnat cu rosu in istoria cinematografiei romanesti, gratie premiilor obtinute in strainatate de tinerii cineasti.
Cea mai asteptata premiera ramane superproductia lui Nae Caranfil, "Restul e tacere", care a beneficiat de un buget record de 2,4 milioane de euro. "Filmul va avea cel mai probabil premiera in toamna", a precizat Nae Ca-anfil, care intentioneaza sa-si inscrie productia in competitia de la Cannes.
Cel de-al cincilea lungmetraj din cariera lui Nae Caranfil se intoarce in 1911 si spune povestea primului film romanesc realizat vreodata, "Independenta Romaniei". Protagonisti: Marius Florea Vizante si Ovidiu Niculescu. Pentru a reconstitui momente din Razboiul de Independenta din 1977, regizorul a avut nevoie de peste 150 de militari, "platoul" de filmare pentru scenele de batalie fiind Calugareniul.
Ultimul film al lui Nemescu
Asteptata este si pelicula "California Dreaming", la care tanarul regizor Cristian Nemescu lucra in vara, cand si-a pierdut viata intr-un accident rutier, la doar 27 de ani. Actiunea filmului este plasata in timpul razboiului din Iugoslavia, intr-o asezare romaneasca. Intr-unul dintre rolurile principale apare Armand Assante.
Ultimele scene si montajul au fost realizate de prietenii si producatorii regizorului. "Eu am lucrat la film in primele zile dupa accident, apoi montajul a fost preluat de producatorii de la MediaPro, dupa ce le-am dat noi, toti prietenii lui Cristi, fise cu insemnari despre cum voia el sa arate filmul", a spus regizorul Constantin Popescu.
"Thriller" de Eugen Serbanescu
Dupa o perioada de pauza, revine pe ecrane si regizorul Mircea Daneliuc, cu "Legiunea straina", o comedie neagra cu Rica Raducanu, despre micile afaceri tipic balcanice pe care le prilejuieste o epidemie de gripa aviara intr-un sat de munte.
Si Radu Gabrea isi va lansa ultima productie "Cocosul decapitat", o ecranizare a romanului omonim de Eginald Schlattner, in cadrul programului "Sibiu - Capitala Culturala Europeana 2007". Filmul, a carui actiune se intinde pe durata unei singure zile, 23 august 1944, in zona Fagarasului, este o coproductie Germania-Romania-Austria-Ungaria.
Premierele de anul acesta vor fi completate de filmele restante, care nu au fost lansate in 2006, desi obtinusera finantare de la CNC in 2004. Unul dintre ele, "Dincolo de America", "thriller psihologic, cu insertii erotice", cum e anuntat, il are ca scenarist pe actualul director al CNC, Eugen Serbanescu, iar ca regizor pe Marius Th. Barna.
"West Side Story" cu Jean de la Craiova
Restante de anul trecut sunt si lungmetrajele de debut "Ingerul necesar", al lui Gheorghe Preda, "Aventurile unei zile" al lui Petre Nastase si "Dupa ea", in regia Cristinei Ionescu. Desi a fost prezentat deja la TIFF, "Un acoperis deasupra capului", in regia lui Adrian Popovici, va aparea abia anul acesta.
Si MediaPro pregateste o noua productie semnata Theodor Halacu-Nicon, "Poveste de cartier", o versiune autohtona la "West Side Story", anunta producatorii, cu Florin Calinescu, Romica Tociu, Cornel Palade, Sorinel Copilul de Aur si Jean de la Craiova.
La capitolul animatie, o singura productie va face deliciul micilor spectatori: "Piccolo, Saxo&Co", realizata de Dacodac Studio.
Box-office
Ce-a adus 2006
Dintre cele 12 filme romanesti cu premiera in 2006, cel mai vizionat a fost - potrivit Agentiei Champions - "Legaturi bolnavicioase", in regia lui Tudor Giurgiu, cu 20.674 de spectatori, urmat de "Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii", al lui Catalin Mitulescu, cu 16 541.
"Lacrimi de iubire" (14.353 spectatori, locul 3) a devansat filmele "A fost sau n-a fost?", de Corneliu Porumboiu (locul 4), si "Hartia va fi albastra", al lui Radu Muntean (locul sapte in box-office-ul pe 2006). Cel mai putin vizionate au fost "Azucena", al lui Mircea Muresan, si filmul Cristinei Nichitus, "Si totul era nimic", cu 751, respectiv 540 de spectatori.
Rocky se Intoarce
Hollywoodul scoate "batranii" de la naftalina
Mergand pe principiul "niciodata nu e prea tarziu", producatorii americani isi resusciteaza eroii anilor ‘80, Rocky, Rambo, John McClane sau Indiana Jones, mizand pe aceiasi Sylvester Stallone, Bruce Willis sau Harrison Ford, acum trecuti de 50 de ani.
In platourile Hollywoodului se pregateste un al patrulea "Die Hard"/ "Greu de ucis", cu un Bruce Willis la 51 de ani, iar Stallone si-a reluat rolul de boxer pentru a sasea oara in "Rocky Balboa", la 60 de ani, si incepe filmarile la "Rambo IV".
Harrison Ford, cu toate ca a implinit 65, este invitat de Steven Spielberg si George Lucas intr-o noua serie "Indiana Jones". "Nu stiu daca mai incap in pantaloni, dar palaria cred ca-mi vine", a glumit Ford cand si-a anuntat noul film, care se va numi "Ravagiile timpului". Pe seama titlului au glumit criticii si jurnalistii americani, care se declara sceptici fata de succesul comercial al "marilor reveniri".
"Producatorii de la Hollywood dau dovada de lehamite" si actorii imbatraniti de o lipsa totala de obiectivitate asupra lor insisi", comenta criticul Lew Harris, pe site-ul "Movies.com", citat de AFP.
"Terminator" s-a retras
Pe de alta parte, criticul Howard Suber remarca faptul ca Hollywoodul se arata mai intelegator cu actorii trecuti de 50 de ani decat cu actritele: "Femeile isi gasesc cu greu roluri dupa 40 sau 50 de ani, dar barbatii joaca in filme de actiune pana cand nu-si mai pot ascunde artrita".
Ca sa evite "neplacerile" unei astfel de varste, unii actori recurg la miscari strategice: trec in regie - Clint Eastwood, Mel Gibson - productie de filme sau chiar politica, cum e cazul lui "Terminator", Arnold Schwarzenegger.
"Oricum, nimeni n-ar mai fi mers la filmele lui", aprecia tot Lew Harris. Ca nu e imposibil ca vechii eroi ai Hollywoodului sa aduca totusi spectatori la cinema o demonstreaza cifrele pe care le-a inregistrat deja "Rocky Balboa", care si-a acoperit bugetul in doar doua saptamani de la lansare.
Florentina Ciuverca