Lansarea cartii a fost onorata de prezenta actorului Serban Cantacuzino, nepotul actritei Maria Filotti, care a donat teatrului brailean, cu aceasta ocazie, mai multe fotografii, doua rochii si o diadema, obiecte care au apartinut bunicii sale.
In deschiderea evenimentului, la care au participat numerosi iubitori de teatru, directori ai institutiilor de cultura din oras, profesori si elevi cu preocupari artistice si teatrale, a fost prezentat un scurt documentar, realizat la studioul Sahia Film, cu fragmente din piesele jucate de Maria Filotti.
Volumul, aflat la cea de-a treia editie, se doreste a fi esenta memoriilor actritei Maria Filotti, fiind un text prescurtat fata de editiile anterioare, dar imbogatit cu mai multe imagini, potrivit criticului de arta, Florica Ichim, sub semnatura careia cartea a iesit de sub tipar.
"Maria Filotti (1883-1956) a inceput redactarea amintirilor sale in anul 1953, dar nu le-a putut desavarsi. Textul a fost ingrijit si adnotat in vederea publicarii de catre eminentul om de cultura dr. Ion Filotti Cantacuzino, fiul marii actrite", dupa cum spune Florica Ichim.
Despre personalitatea Mariei Filotti a vorbit redactorul de carte, teatrolog Veronica Matei, care a tinut sa precizeze ca, inainte de toate, marea actrita braileana a fost o femeie foarte culta, care "emana cultura prin toti porii" si te emotiona prin naturaletea cu care juca fiecare rol.
"Era foarte mandra ca era actrita. Din roluri mici a facut roluri mari si le-a dat valoare, impresionand cu naturaletea cu care juca pe scena. A fost o promotoare a dramaturgiei romanesti si a facut foarte multe pentru breasla actoriceasca", a spus Veronica Matei.
Actorul Serban Cantacuzino, nepotul actritei Maria Filotti si fiul doctorului Ion Filotti Cantacuzino, care nu a mai fost in Braila de 25 de ani, le-a dezvaluit brailenilor cateva din amintirile legate de bunica sa si, mai ales, momentele decisive in care marea actrita i-a insuflat dragostea de teatru.
"Mergeam impreuna la teatru, stateam deseori in culise si o priveam. Am debutat langa ea pe cand eram elev, am facut figuratie, si incet, incet, am reusit sa intru in corpul de ansamblu al Teatrului National. Stateam langa ea cand isi invata rolurile si imi cerea sa ii dau replica personajului din piesa. Primele roluri le-am jucat gratie invataturii ei, voia cu tot dinadinsul sa fiu un actor credibil. Ulterior am facut studiile de teatru si am ajuns actor.
Era o actrita cu prestanta, eleganta, o actrita completa", si-a amintit cu nostalgie Serban Cantacuzino. Volumul "Am ales teatrul", care are coperta in culoarea preferata a actritei, respectiv mov, reinvie amintiri de tinerete, oglindind atat momente din viata actritei, cat si din viata celor care au trait in jurul ei, ultimele randuri din jurnal fiind scrise acolo unde ii placea cel mai mult, la munte, la Sinaia.
Noua editie a cartii a aparut sub egida Fundatiei Culturale "Camil Petrescu", ca supliment al revistei "Teatrul Azi", cu sprijinul Ministerului Culturii si Cultelor, prin Administratia Fondului Cultural National, Teatrului "Maria Filotti" din Braila si al actorului Serban Cantacuzino.
Maria Filotti s-a nascut pe 9 octombrie 1883 in Braila, si a fost una dintre cele mai apreciate actrite ale secolului sau, jucand in peste 160 de piese, dintre care in 45 a detinut rolul principal. Pentru mai bine de 30 de ani, a fost profesoara la Conservatorul de Arta Dramatica Bucuresti, iar drept recunoastere a meritelor sale artistice, teatrul din Braila poarta, inca din 1969, numele marii actrite, Maria Filotti.