Trupele studentesti au dat startul la Festivalul de Jazz de la Sibiu, sâmbata seara, cu un concert exploziv, de cinci ore, în care pâna si membrii juriului au dansat. Astazi însa, începe maratonul greilor.
Galele Studentesti de Jazz, aflate la a saptea editie, organizate de Casa de Cultura a Studentilor si sprijinite de Fundatia PRO Art Hermannstadt, organizator al festivalului, au reunit peste o suta de participanti din sase centre universitare. În gradenele Pavilionului 2007 s-au aflat cam o mie de împatimiti ai jazzului. În premiera, galele au fost organizate sub forma de concurs. Intrarea a fost libera, iar muzica rasuna tare si în afara cortului, astfel ca la un moment dat s-a stat si în picioare.
Ropote si strigate
Studentii au concurat ca solisti si ca grupuri, uneori fiind sustinuti instrumental chiar de unii membri ai juriului. Concurentii au cântat mai mult de o jumatate de ora, fiecare în adevarate recitaluri. Atmosfera, specifica serilor de jazz: ropote de aplauze la solo-uri, strigate de lauda în timpul cântecelor, batai din picioare care cutremurau gradenele.
Seara a început cu grupul Harmony, din Sibiu. Sapte fete si un baiat au încins atmosfera, mai ales cu piesele interpretate „acapella”. A urmat, tot din Sibiu, Iulia Constantin si Imperium Jazz Band, aplaudati cu patos de prietenii sibieni, ce-si strigau favoritii dupa câte un solo. „Bravo, Cipi!”, i se striga pianistului Ciprian Oancea, iar Iulia era si ea încurajata, mai ales la apogeul recitalului, cu clasicul rock „Route 66”, interpretat în tonuri de jazz.
Nepotul Aurei Urziceanu
Si mai încinsa a devenit atmosfera la cântecele lui Al Baroc. Tânarul de 15 ani, nepot al Aurei Urziceanu, a dat un regal solistic, cu piese clasice precum „Georgia on my mind”. Membrii juriului au fost cuceriti: criticul Alexandru Sipa, purtând un tricou ce avea imprimat „100a jazz” a sarit de pe scaun, aplaudând ritmat catre sala si încercând chiar sa ia la dans o spectatoare, care însa, timida, a refuzat.
A urmat JazzBand din Timisoara, cu exceptionala solista Maria Chioran, într-un recital îndelung aplaudat, iar apoi Headliner din Cluj-Napoca, trupa jazz-rock formata din patru studenti. Spre miezul noptii, pe scena au urcat Academic Jazz Group din Iasi si Acid Groove din Cluj-Napoca, care însa au avut audienta mai mica, din cauza orei târzii.
CASTIGATORI
Câstigatorii Galelor Studentesti de Jazz au fost anuntati si premiati duminica seara, iar câstigatorii au sustinut scurte recitaluri.
Marele Premiu: Headliner, Cluj
Premii individuale:
Vocal: Al Baroc, Bucuresti
Instrumental: Lucian Naghi, saxofon, Timisoara
Mentiuni:
Solist: Iulia Constantin, Sibiu
Compozitie: Jazz Band, Timisoara
Prelucrare folclorica: Alexandru Hutan, Iasi
Premiul Special al Juriului si Premiul Casei de Cultura a Studentilor: Harmony Sibiu
AZI
> AG Weinberger Blues Project, Piata Mare, ora 14.00
> Marius Popp Grup (România), Didier Lockwood si Thomas Enhco & Co (Franta), Pavilion 2007, orele 20.00 -24.00