Cartea-marturie semnata de unul dintre cei mai importanti regizori ai anilor '70-'80, stralucit profesor al Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica (UNTC), mentorul unor generatii de forta ale scenei romanesti", prezinta atat viata profesionala a regizorului, dezvoltarea conceptelor teoretice sub care si-a plasat intreaga activitate, teatrografia lui completa, cat si imaginea subiectiva, foarte captivanta, a vietii teatrale romanesti din ultimele decenii ale secolului al XX-lea.
Valeriu Moisescu face parte din promotia de aur, cea care a absolvit Institutul de Teatru din Bucuresti in 1956. El i-a avut colegi, la clasa de regie indrumata de profesorul George Dem. Loghin, pe Lucian Pintilie, Radu Penciulescu, Mihai Dimiu, Sanda Manu - artisti care au produs ulterior "miscarea de reteatralizare a teatrului romanesc". Timp de patru decenii, Moisescu a realizat peste 120 de spectacole, multe dintre fiind astazi repere ale spectacologiei romanesti.
Acestea au fost montate la Teatrul de Stat din Galati (1956-1964), Teatrul de Stat Oradea (1959-1961), Teatrul de Stat Ploiesti (1961-1964), Teatrul Bulandra (1964-1990), dar si la Iasi, Craiova, Sankt-Petersburg. In ultimii 35 de ani, s-a dedicat cu pasiune si pedagogiei, fiind maestrul multor generatii de regizori. A tradus si a dramatizat, a publicat peste 200 de articole teoretice, marturii de creatie. A avut rubrica permanenta in revistele Teatrul si Teatrul azi, intitulata "Insemnari contradictorii", ulterior publicate in volum la Editura UNITEXT. Este initiatorul seriei de studii "Maestri ai teatrului romanesc in a doua jumatate a secolului al XX-lea" din cadrul Centrului de cercetari, studii si experimente teatrale "Crin Teodorescu" al UNATC. Festivalul Dramaturgiei Contemporane s-a deschis vineri seara, la Teatrul "Sica Alexandrescu", cu spectacolul "Hamletmachine" de Heiner Müller, regia Dragos Galgotiu - productie a Teatrului Odeon din Bucuresti. Sambata, in prima jumatate a zilei, a fost prezentat spectacolul teatrului-gazda, "Colonel si pasarile", de Hristo Boicev, regia Alexandru Dabija.
Publicul a fost multumit de jocul actorilor si de inventia regizorala. In spectacol sunt distribuiti sapte interpreti - sase actrite si un actor: Viorica Geanta Chelbea, Iulia Popescu, Codruta Ureche, Bianca Zurovski, Mirela Bors si Maria Garbovan. In opinia criticului Marinela Tepus, acest spectacol are unitate si rafinament, actorii joaca in echipa "cu o rara placere ludica si cu un teribil simt al responsabilitatii". Dupa prezentarea cartii lui Valeriu Moisescu, va avea loc, de la ora 20,00, spectacolul Teatrului National din Iasi "Auditia" de Alexandr Galin, regia Claudiu Goga, in care joaca actorii Doina Deleanu, Pusa Darie, Tatiana Ionesi, Anne Marie Chertic, Radu Ghilas, Teodor Corban s.a. Duminica sunt programate in festival productiile "Butoiul cu pulbere" de Dejan Dukovski, regia Cristi Juncu (Teatrul "Sica Alexandrescu") si "Geniul crimei" de George F. Walker, regia Theodor Cristian Popescu (Teatrul 74 din Targu Mures). Festivalul Dramaturgiei Contemporane este competitiv, in concurs fiind zece spectacole. Din componenta juriului fac parte criticii de teatru Ludmila Patlanjoglu (presedinte), Doina Papp, scenografa Luana Dragoescu, actorii Mircea Diaconu si George Ivascu. Festivalul este organizat de Teatrul "Sica Alexandrescu" si Primaria Municipiului Brasov, cu sprijinul Ministerului Culturii si Cultelor si al Uniunii Teatrale din Romania