Cu participarea extraordinara a Excelentei Sale, Doamnei Maria Eliana Cuevas, Ambasadoarea Republicii Chile in Romania. Participa: Laura Albulescu, Iulia Popovici, Ema Stere, Juan Carlos Vidal. Traducere simultana.
"Originea lumii" de Jorge Edwards
Intr-o zi buna zi, Felipe Diaz, un intelectual chilian stralucit, angajat politic, dar aventurier, afemeiat si petrecaret, este gasit mort in apartamentul sau din Paris de catre doctorul Patricio Illanes. Acesta, un tip sever, mai in varsta, are un mariaj fericit cu Silvia, mult mai tanara decat el, amandoi fiind prieteni apropiati ai lui Felipe.
Pornind de la aceasta moarte suspecta si de la o vaga suspiciune, care ia proportii in mintea batranului medic, se tese emotionanta poveste a unei iubiri ascunse si a unei gelozii incontrolabile, desclansandu-se astfel un adevarat demers detectivistic: batranul investigheaza atat viata lui Felipe, cat si pe cea a Silviei, dar si cotloanele neumblate ale sinelui, care adapostesc o pasiune defulata.
Patricio ajunge pe un teritoriu imprevizibil si alunecos, unde ratiunea, care il stapanise mereu, pare ca se pierde pentru totdeauna. Finalul este unul surprinzator atat pentru el, cat si pentru cititor, prins in labirintul fantasmelor. Traducere din limba spaniola de Luminita Marcu.
De acelasi autor, la Editura ART a mai aparut: Casa lui Dostoievski
Chile, dupa al Doilea Razboi Mondial. Un tanar scriitor, Poetul, isi imparte viata intre bautura, flirturi si prietenii cu personaje colorate ale boemei literare. indragostit de frumoasa Teresa, o intalneste din nou in anii ‘60, la Paris, unde cei doi traiesc o pasiune clandestina.
Chile, dupa al Doilea Razboi Mondial. Un tanar scriitor, Poetul, isi imparte viata intre bautura, flirturi si prietenii cu personaje colorate ale boemei literare. Indragostit de frumoasa Teresa, o intalneste din nou in anii ‘60, la Paris, unde cei doi traiesc o pasiune clandestina. Din Europa ajunge la Havana, intr-o Cuba revolutionara, unde regimul Castro infiereaza intelectualii ca "burghezi contrarevolutionari”, iar scriitorii sunt obligati sa-si faca autocritica. Se intoarce definitiv in Chile, chiar in momentul instaurarii dictaturii lui Augusto Pinochet. Epoca Allende se sfarsise, iar universul sau nu va mai fi niciodata la fel.
Casa lui Dostoievski a primit Premiul Iberoamerican de Proza Planeta–Casamerica 2008. Traducere din limba spaniola si prefata de Ileana Scipione.
„O celebrare a dragostei care transcende si opera, si politica, si timpul. Incepe senin si se termina cu gemete.” Letras Libres
Jorge Edwards este unul dintre cei mai mari scriitori de expresie spaniola ai zilelor noastre. A primit Premiul National de Literatura (1994) si Premiul Cervantes (1999), cea mai inalta distinctie pentru literatura din lumea hispanica.
Martie 2012