Miercuri, cu incepere de la ora 12.30, in foaierul Palatului Copiilor si Elevilor Tulcea, a avut loc lansarea cartii "Folclor coregrafic nord-dobrogean (II)", autor fiind Jora Roman, coregraf neobosit, referent in cadrul Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Tulcea, care, din 1968 si pana in prezent a contribuit la formarea a nenumarate generatii de dansatori, intre 1997-2002 fiind coregraf al ansamblului folcloric "Baladele Deltei". Lansarea cartii, editata sub egida Consiliului Judetean Tulcea, de Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Tulcea, aparuta la Editura Ex Ponto, Constanta, 2006, a constituit o prelungire fericita a simpozionului desfasurat cu putine momente in urma la hotelul Europolis, prilejuit de aniversarea a zece ani de activitate a ansamblului folcloric tulcean "Baladele Deltei".
Au fost prezenti coregrafi, directori de ansambluri profesioniste din tara, dirijori, dintre care amintim, fara a fi ex haustivi, pe coregraful Theodor Vasilescu, pe Marin Barbu, coregraf in cadrul Centrului National pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale, pe Nichita Dragomira, directorul ansamblului "Plaiurile Oltului", din Olt, pe Vasile Placinta, director al Centrului Cultural "Dunarea de Jos", Galati, pe Nicolae Galateanu, director al Centrului Cultural Bistrita. Nu au lipsit reprezentanti ai Consiliului Judetean Tulcea, ai Primariei municipiului Tulcea, Stefan Coman, directorul Ansamblului Artistic "Baladele Deltei", Tulcea, doamna Axenia Hogea, director al Directiei Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniul Cultural National Tulcea, Olimpiu Vladimirov, fost director al CJCPCTTulcea.
"Lucrarea de fata reprezinta o incercare de a pune o stavila impotriva fenomenului de uitare sau neglijare a valorilor imateriale ale culturii traditionale. Aceste 107 dansuri, culese din 14 localitati tulcene, documentate stiintific vor putea fi acum accesibile si peste generatii, in forma lor nealterata, celor care si pe viitor se vor apleca spre izvorul culturii traditionale, ca reper de identitate si spiritualitate dobrogeana si romaneasca", a apreciat Bogdan Pascal, directorul CJCPCT. Tulcea.
Cele 107 dansuri au fost culese din localitatile Casimcea, Carjelari, Daeni, Dorobantu, Enisala, Floresti, Horia, Isaccea, Jijila, Nufaru, Peceneaga, Plopu, Turcoaia, Visterna si ele, prezentate specialistilor avizati, prin intermediul limbajului coregrafic, al descrierii literare, completeaza in chip fericit observatiile coregrafului si culegatorului de folclor Jora Roman, evidentiate deja, intr-un prim volum, sub acelasi titlu, aparut in 1982.
"Cultura traditionala a satelor dobrogene se prezinta printr-o varietate remarcabila de structuri, tipuri si modele care au totusi o specificitate comuna. Intalnirea pe teritoriul dintre Dunare si Marea Neagra a mai multor civilizatii, prezenta mai multor culturi etnice si transhumanta din zonele mai mult sau mai putin indepartate au determinat definirea in timp, a unei personalitati distincte. Prin fidelitatea inregistrarii si prin aria de culegere, lucrarea ofera posibilitatea perceperii acestei personalitati si deschide cercetatorilor un oportun camp de studiu comparativ al repertoriilor si structurilor din arealul etnografic autohton, dupa cum se pot contura intrepatrunderile firesti care au actionat reciproc in si din aria balcanica invecinata", apreciaza Theodor Vasilescu, Presedintele Asociatiei Coregrafilor Ansamblurilor Folclorice din Romania, in deschiderea cartii.
Lucrarea s-a bucurat de un larg interes in randul specialistilor prezenti, coregraful Theodor Vasilescu observand deja utilitatea pe care primul volum, aparut in 1982, si-a dovedit-o, ca sursa de imbogatire a repertoriului ansamblurilor folclorice.