Joi, 13 decembrie 2012, de la ora 19,00, libraria Humanitas de la Cismigiu invita publicul la lansarea cartii “Obosit de viata, obosit de moarte” de Mo Yan, luareatul Premiului Nobel pentru literatura in 2012.
„Cu un realism halucinant, Mo Yan imbina folclorul, istoria si contemporaneitatea." (Motivatia juriului Nobel)
Roman total, in care magicul se intrepatrunde cu realismul cel mai dur, Obosit de viata, obosit de moarte este destinat sa devina un clasic al literaturii actuale.
„Romanul mare n-are de ce sa faca tumbe ca animalele de companie sau sa urle in haita ca hienele. El trebuie sa fie o balena, o balena ce rataceste solitara in adancul marilor, respira rasunator si greoi, se impreuneaza rostogolitoare-ntre valuri si naste insangerata si mareata, pastrandu-se indeajuns de departe de rechinii cei stransi in grupuri. Romanul de mari dimensiuni nu-si poate sacrifica necesara gravitate ca sa fie pe placul acestei epoci a senzationalismului. Nu poate, de dragul unor cititori sau al altora, sa-si scurteze lungimea, sa-si diminueze densitatea si sa-si micsoreze dificultatea. Eu atat de lung il vreau, atat de dens il vreau si atat de dificil il vreau – cine e dornic sa-l citeasca sa-l citeasca, cine nu, nu. Si de-ar fi sa-mi ramana un singur cititor, eu tot asa vreau sa scriu.“ (Mo Yan, „In apararea demnitatii romanului de mari dimensiuni“, 2006)
Ximen Nao, un taran instarit din China, este ucis in timpul reformei agrare initiate de Mao in China comunista, la jumatatea secolului XX. In iadul unde este supus pe nedrept la cazne, tipetele lui indignate il exaspereaza pana si pe regele Yama, stapanul taramului celor damnati, iar acesta ii ingaduie lui Ximen sa se intoarca printre cei vii. Insa, pentru a-si revedea gospodaria si a indrepta raul ce i s-a facut, Ximen trebuie sa parcurga un sir de reincarnari, potrivit invataturilor budiste: mai intai magar, apoi vita de povara, porc, caine si maimuta, vreme de zeci de ani, doar la urma avand sansa de a renaste ca om. Traind sub felurite infatisari alaturi de familia lui, Ximen este cronicarul unei jumatati de secol din viata tinutului sau natal. Avatarurile lui Ximen insotesc metamorfoze istorice ample, tragice, dar si comice in acelasi timp, iar durerile si bucuriile omenesti la care este martor alcatuiesc o epopee sublim umana.
I. C.
editor artline.ro