Marti, 3 decembrie 2013, de la ora 19,00, libraria Humanitas de la Cismigiu gazduieste lansarea cartii “Sange si splendoare. Un roman despre familia Borgia”, o cronica flamboaianta a uneia dintre cele mai spectaculoase familii din istoria lumii semanata de o maestra a fictiunii istorice, Sarah Dunant. Evenimentul va avea loc in prezenta autoarei si va cuprinde o sesiune de autografe.
Participa: Sarah Dunant, Marius Chivu, Denisa Comanescu, Marina Constantinescu, Dana Jenaru, Elisabeta Lasconi, Carmen Sandulescu
Spre sfarsitul secolului al XV-lea, frumusetea si prosperitatea Italiei sunt marcate de violenta si coruptie, mai cu seama la Roma si in sanul Bisericii Catolice. Cardinalul Rodrigo Borgia isi foloseste influenta, cumparandu-i pe inaltii prelati, pentru a ajunge Papa Alexandru VI. Un papa spaniol intr-un oras italian insa e prilej de controverse si conflicte pe care doar calitatile de excelent strateg si diplomat ale lui Rodrigo Borgia le pot surmonta. Daca familia Borgia e destinata sa triumfe, acest carismatic politician cu un imens apetit pentru femei si distractii nu se va da in laturi sa-si foloseasca propriii copii, pe Cesare si Lucrezia, pentru a reusi.
Spulberand miturile din jurul familiei Borgia, Sange si splendoare este un roman convingator, riguros si captivant care reinvie lumea acesteia si, totodata, celebreaza forta implacabila a istoriei insesi. Rodrigo Borgia urca in scaunul papal incepand cu anul 1492. Un politician abil, bun cunoscator al firii omenesti si mai ales al slabiciunilor si dorintelor ei, Papa Alexandru VI viseaza sa-si atinga scopurile politice folosindu-se de membrii familiei ca de niste simpli pioni, dar si sa-i pastreze pe acestia in jurul lui, pentru ca are nevoie de tandretea si caldura lor. Lucrezia Borgia e cea dintai victima a masinatiunilor politice ale tatalui ei: in varsta de doisprezece ani cand incepe actiunea romanului, ea va trece prin trei casnicii, in drumul de la inocena copilariei la experienta dureroasa a maturitatii. Prototip al Principelui lui Machiavelli, Cesare, fratele ei, a carui iubire pentru Lucrezia e aproape incestuoasa, devine un razboinic rece, calculat si necrutator, capabil de fratricid – el este, de altfel, autorul moral al mortii fratelui sau Juan. In cursa nebuneasca pentru putere si faima, membrii familiei Borgia scriu cu sange un episod esential din istoria Romei, sursa de inspiratie pentru nenumarate opere de arta care au surprins splendoarea si cruzimea acestor traitori ai secolului XV italian.
Noiembrie 2013
I. C.
editor artline.ro