Orasul Lamu, aflat pe insula cu acelasi nume din arhipelagul Lamu, este una dintre cele mai vechi asezari Swahili din Africa de Est, cladirile traditionale de aici, din piatra si lemn, fiind de o dezarmanta simplitate, imbogatita insa de micile curti interioare, verandele, usile din lemn impodobite cu motive specifice.
Partea veche a orasului se afla in patrimoniul UNESCO avand in vedere ca s-au conservat foarte bine caracteristicile unei asezari de tip Swahili. Cuvantul Swahili a fost folosit de arabii ajunsi aici, insemnand coasta, ulterior fiind aplicat localnicilor si limbii utilizate de acestia.
Intregul oras este ridicat pe un recif de corali, iar constructiile sunt realizate in mare parte din lemn de mangrova. Orasul dateaza din secolul XIV, iar insula a suportat multiple influente, inclusiv cele ale exploratorilor portughezi sau comerciantilor turci si arabi. Cu toate aceste influente, Lamu si-a dezvoltat o cultura proprie.
Pentru turisti Lamu este o experienta exotica hipnotica, placuta si relaxanta si prin atitudinea localnicilor. Sa vizitezi Lamu inseamna sa intri intr-o alta lume si pentru un timp timp sa devii parte din ea. Explorand orasul si plajele ritmul incetineste, zilele par mai lungi. Localnicii pretuiesc traditiile si obiceiurile, iar societatea este construita pe respectul pentru trecut.
Lamu, cel mai vechi oras din Kenia, a jucat un rol important in comertul dintre Peninsula Arabica si Estul Africii, pe o perioada de aproape sapte sute de ani. Comertul a dezvoltat si o noua limba, KiSwahili, limba raspandita astazi in estul Africii. Cele mai multe dintre cladirile orasului au fost construite in secolul XVIII si atrag astazi turistii intr-un periplu ametitor pe strazile inguste devenite ele insesi muzee.
Martie 2008