imagine: ladispoli.it
Ladispoli este un orasel situat in apropiere de Roma, la cativa kilometri spre nord-vest, pe coasta Marii Mediterane. Pozitia favorabila fata de Capitala italiana si mai ales sarmul cu care a fost inzestrat de istorie si natura reprezinta principalele calitati ce i-au dus faima. Ladispoli ofera plaje cu nisip negru de origine vulcanica, monumente si situri arheologice importante – cateva chiar din perioada etruscilor - si un peisaj mai luxuriant ca cel la care ochiul este obisnuit sa priveasca in aceste parti ale Europei.
Ca aproape fiecare oras din peninsula, Ladispoli are in componenta un centru istoric (Centro - Centroistorico), Miami Cheretti Campo Sportivo, si cateva cartiere: Caer Vetus si San Nicolas Monteroni. Orasul modern dateaza numai din anul 1888 insa pe locul acesta s-au scris pagini de istorie antica si medievala. Aici a fiintat Alsium, portul orasului etrusc Cerveteri, iar mai tarziu o colonie romana mentinonata de Cicero.
Principala atractie turistica locala este Castello di Palo, monument aflat de generatii in posesia familiei Odescalchi. Castelul a fost construit in anul 1500 pe locul unei fortificatii mai vechi. Dintre personalitatile care au fost gazduite aici pot fi amintite: Flavio Orsini, Papa Sixtus al V-lea, Papa Paul al III-lea, Felice della Rovere Orsini, Papa Alexandru al VI-lea si Francesco Orsini. Castello di Palo este inconjurat de o padure densa intinsa pe aproximativ 140 de hectare. O atentie deosebita se cuvine sa mai acordati urmatoarelor obiective: Castelului Castelaccio Monteroni, necropolelor etrusce, bisericilor si gradinii botanice Giardinodelle Orchidee Spontaneedel Mediterraneo.
Asa cum se intelege, colectia gradinii botanice se concentreaza asupra speciilor de orhidee. Primele 10 exemplare, donate in 1984 de Orto Botanico dell’Universita di Cagliari, au apartinut unor specii din Sardinia. In prezent, gradina adaposteste aproximativ 350 de exemplare din 60 de specii.
Daca va puneti problema ca nu veti gasi cu usurinta un loc unde sa se manance bine gresiti. Ladispoli detine numeroase restaurante carora ar merita sa le calcati batatura: Ristosteria obbligodi Scarpetta pe Via Regina Elena, L’Osteriada Mare pe Via Aurelia, Ristoranteda Ferdinandoe Rosina pe Via Filippo Moretti 21 si altele.
Ladispoli a dobandit un renume oarecare si in cinematografia italiana. Roberto Rossellini, unul dintre regizorii clasici din peninsula, a turnat in Ladispoli cateva dintre peliculele care l-au facut celebru. Locuitorii orasului au decis sa boteze din acest motiv una dintre pietele centrale in cinstea lui Rossellini.
I. C.
editor artline.ro