Miercuri, 8 februarie 2012, ora 19.00 Orchestra de Camera Radio il va avea ca invitat pe Ladislau Horvath, cunoscut pe scenele din intreaga lume ca dirijor de orchestra, solist-concertist, membru in diferite ansambluri de muzica de camera, concert-maestru si profesor. In prezent este dirijor principal si concert-maestru al orchestrei I Solisti Fiorentini din Italia. In concertul de la Bucuresti, Ladislau Horvath se va regasi in ipostaza de dirijor si solist al Orchestrei de Camera Radio.
Programul va cuprinde in prima parte lucrari de W. A. Mozart: Simfonia nr.23 in re major, KV 181, Rondo in si bemol major pentru vioara si orchestra, KV 269, Adagio in mi major pentru vioara si orchestra, KV 261si Rondo in do major pentru vioara si orchestra, KV 373.
A doua parte a programului va cuprinde Mica simfonie de Ch. Gounod si Simfonia nr. 49 in fa minor, La Passione de J. Haydn.
Bilete se pot procura prin Eventim, la Casa de bilete a Salii Radio, magazinele Germanos, Vodafone, librariile Carturesti, Humanitas si online pe eventim.ro
***
Ladislau Petru Horvath a studiat vioara si muzica de camera sub indrumarea profesorilor Modest Iftinchi, Stefan Gheorghiu, Semion Snitkovsky, Stefan Ruha, Heinz Schunk, Gyorgy Kurtàg. A câstigat mai multe premii naţionale atat ca violonist, cât si ca membru al unui cvartet de coarde - premiul intâi vioara la Concursul naţional de la Iasi (1979), la concursurile naţionale din 1985 si 1987, premiul Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor la Concursul de muzica de camera de la Brasov (1980), premiul Criticii (1983) pentru interpretarea muzicii contemporane (peste 100 de prime audiţii absolute intr-un an), premiul intâi la Concursul "George Enescu" de sonate de la Oradea (1988). Dupa licenta a devenit concert-maestru al Orchestrei de Studio a Radioteleviziunii, ansamblu cu care a susţinut concerte si a facut numeroase inregistrari. In anul 1990, in urma concursului susţinut in faţa unei prestigioase comisii al carei presedinte a fost Zubin Mehta, Ladislau Petru Horvath a devenit concert-maestrul orchestrei Maggio Musicale Fiorentino.
Datorita personalitaţii sale muzicale multiple, de timpuriu s-a apropiat de dirijatul de orchestra, fiind ghidat de extraordinarii pedagogi ai baghetei Constantin Bugeanu si Piero Bellugi. In perioada 1977-1978 Ladislau Petru Horvath a asistat la cursurile-lectie sustinute de Sergiu Celibidache. A aparut pe podiumul de concerte in faţa ansamblurilor: I Solisti Fiorentini, Orchestra simfonica din San Remo, orchestra Operei Maghiare din Cluj-Napoca, Musici Mundi, orchestra Accademiei del Maggio Musicale Fiorentino, orchestrele Askania din Magdeburg, Palcoscenico din Pescara, Cappella fiorentina, Risonanza si altele. Contribuţia sa ca prim-violonist, concert-maestru al celebrei orchestre Maggio Musicale Fiorentino sau al orchestrelor Accademia di Santa Cecilia din Roma, cea a Teatrului Carlo Felice din Genova, a Orchestrei Internaţionale a Italiei, Solisti Fiorentini, Orchestra Sinfonica din Tenerife, cea a Teatrului Massimo din Palermo, a fost aprecita elogios de dirijori celebri ca Zubin Mehta, Seiji Ozawa, W. M. Chung, Georges Prêtre, James Conlon, Gianandrea Gavazzeni, Marc Minkovski, Krzysztof Penderecki, Gustavo Dudamel, Fabio Luisi.
Ladislau Petru Horvath nu este doar membru in ansambluri de muzica de camera, ci si fondator al unora: CONSONANZA (1991) si orchestra MUSICI MUNDI (1992), formatii cu o bogata activitate concertistica si de inregistrari.
I. C.
editor artline.ro
7 februarie 2012