Strabatand nord-estul Munteniei pe drumul national 10 care leaga Buzaul de Brasov, undeva la jumatatea distantei dintre cele doua municipii veti afla, printre alte asezari, cele cinci sate care alcatuiesc comuna Siriu. Pe masura ce inaintezi pe valea anticului rau Mousaios (Buzau) culmile subcarpatice domoale raman in urma oferindu-i mai departe muntelui prilejul sa te poarte catre locurile sale cele mai pitoresti.
Acolo unde te astepti mai putin, cam la inaltimea de unde incep padurile de conifere, ti se infatiseaza brusc intinderea de apa cunoscuta sub numele de Lacul Siriu. Amenajat intre masivele Siriu si Podul Calului, barajul are o lungime de 11,5 km si o suprafata de 500 ha, fiind cu 44 metri mai scund decat fratele Vidraru (166 m inaltime) de pe raul Arges.
Dincolo de scopul sau economic, barajul construit in 1985 este in masura sa indeplineasca si alte functiuni secundare, cum este de pilda functia turistica. In aceasta zona de o deosebita frumusete, omul si natura si-au dat mana pentru a crea peisajul admirat astazi de multi drumeti.
Siriu este localitatea de unde se pot "ataca" masivele Podul Calului, Siriu si Monteoru pe carari destul de salbatice care dau expeditiilor un aer de aventura. Tot de aici porneste si cel mai scurt traseu spre Varful Penteleu, urmand in prima parte drumul tehnologic al barajului Ciresu - Surduc de pe valea raului Basca Mare. Ca element faunistic spectaculos si neobisnuit acestui spatiu, amintim capra neagra intalnita doar in regiunea Coltii Babei din masivul Siriu.
Vara turistii se pot delecta practicand pescuitul sportiv, plimbandu-se cu pluta sau pur si simplu facand plaja in locurile de pe margine care beneficiaza de mai multa energie solara. Asa cum era de asteptat, dat fiind gradul mare de periculozitate, scladatul este interzis. Cine nu-si poate astampara dorinta de a se racori are totusi o alternativa ceva mai sigura. Pentru aceasta va trebui sa mearga la 5 km de comuna Siriu pana la apele repezi si reci ale cascadei Pruncea.
Langa lacul Siriu se gasesc Baile Siriu, o ministatiune cu izvoare feroase, termale, usor bicarbonate, clorurosodice, sulfuroase si foarte slab mineralizate. O alta unitate lacustra dar de aceasta data de origine naturala este lacul periglaciar al Vulturilor, aflat la 1420 m altitudine. In ciuda frumusetii zonei si a oportunitatilor pe care le ofera, turismul este inca putin practicat in aceasta parte a tarii.
C. I.