Luna februarie este aglomerata în evenimente
Artele îsi intersecteaza formele de expresie la Sibiu. Nucleu al culturii pentru un an, orasul s-a transformat într-un labirint de tentatii printre care este usor sa te ratacesti. Ziarul Adevarul îsi asuma rolul de ghid pentru turistii debusolati de avalansa de evenimente.
Toate drumurile duc la Sibiu, Capitala Culturala Europeana în 2007. Lucru bine de stiut, pentru ca, daca veniti cu masina, la intrarea în oras nu este instalat niciun banner care sa anunte acest lucru. Lacuna informativa este remediata de steguletele care împodobesc strazile. Bine ar fi sa cunoasteti cât de cât locurile, pentru ca nu veti avea ocazia sa fiti îndrumati catre obiectivele istorice si culturale de… indicatoare.
Locuri de promenada
Pentru a vizita centrul istoric, va recomandam sa mergeti pe strada Nicolae Balcescu, închisa traficului auto. Banci, cafenele, restaurante, fast-food-uri, magazine cu îmbracaminte, încaltaminte sau parfumuri de marca sunt la tot pasul. Printre ele, si cele care va ofera suveniruri cu Sibiul sau obiecte traditionale sasesti. Daca preferati o ruta mai linistita, atunci promenada de-a lungul celei de-a treia centuri de fortificatie a vechii cetati este ceea ce v-ar putea satisface dorinta. Vechile ziduri de aparare si turnurile s-au pastrat foarte bine, iar la capatul acestora ajungeti la vestita `Sala Thalia", unde sustine concerte Filarmonica din Sibiu. De aici, puteti merge catre inima cetatii, în Piata Mare, unde se afla primaria, dar si palatul construit pentru baronul Samuel von Brukenthal, între 1778 si 1788.
Evadare în cramele burgului
`Sibiul Vechi", `Union", `Crama Ilena", `Imperium" sau `Casa Ardeleana" sunt doar câteva dintre cramele renumite din Sibiu. Stilul retro se adapteaza perfect încercarilor de a reface atmosfera de acum câteva sute de ani, reusita fiind asigurata de boltele si zidurile din caramida, lasate la `rosu" sau varuite. În cramele cu meniu traditional, cei interesati pot asculta melodii `de inima albastra", iar în baruri rasuna acordurile muzicii anilor ’60-’70. Ca în orice oras universitar, studentii au si ei locurile lor: `Chill Out Cafe", "Crama National", "Student Cafe" sau "Spielplatz Kaffe und Musik".
Santier `cultural" european
Sibiul este, si la aceasta ora, un santier. Se înlocuiesc conducte, se schimba sistemul de iluminat public cu unul care recreeaza atmosfera de burg medieval. Oamenii lucreaza ca pe la noi. Utilajele stau, iar ei se odihnesc… ca munca e pentru masini... De lucru mai este si la fatadele cladirilor din centrul istoric. Municipalitatea a investit masiv la acest capitol, dar înca exista cladiri care sufera la capitolul estetica. Chiar si agentia CFR, care ar trebui sa ofere servicii specifice turistilor, este închisa.
Informatii în româna pentru straini
Atractia principala a Sibiului cultural este, de departe, muzeul Brukenthal. Reîntoarcerea `acasa" a colectiei baronului Samuel von Brukenthal, precum si organizarea unor expozitii cu lucrari de o deosebita valoare au marit numarul turistilor care au calcat pragul muzeului. La intrarea în muzeu exista un info-desk, digital, care contine o multime de informatii despre muzeu, din pacate numai în limba româna. Colectia de pictura europeana a baronului Samuel von Brukenthal contine 1.200 de opere ale principalelor scoli de pictura europeana din secolele XV-XVIII. Biletul de intrare costa 12 lei/persoana sau 8 lei/persoana pentru grupuri de minimum 10 persoane. Pensionarii, elevii, studentii si militarii au reducere, un bilet pentru ei fiind de numai 3 lei.
Satul românesc de la Dumbrava Sibiului
În Padurea Dumbrava, la 4 km de Sibiu, a fost organizat, începând din 1963, un muzeu în aer liber, pe o suprafata de 96 ha, si un circuit expozitional de 6 km. Muzeul prezinta monumente originale reprezentative pentru satul românesc: case aduse din diferite parti ale tarii, cu interioare ce conserva spiritul traditional, instalatii industriale. Nu este uitata nicio activitate specifica satului românesc: agricultura, cresterea animalelor, apicultura, pescuitul sau vânatul. La Dumbrava Sibiului aveti ocazia sa vedeti cea mai mare colectie de mori din tara. Tarifele de acces sunt de 15 lei/persoana si 4 lei/elev sau student. Pentru cei care doresc sa faca un tur nocturn (între 19.00 si 3.00), pretul biletului este de 20 de lei/persoana, cu reducere la 5 lei pentru elevi si studenti.
Cazare pentru toate buzunarele
La Casa Elisabeta gasiti camere cu doua paturi sau pat matrimonial, tv, cablu, frigider cu minibar, acces nelimitat la internet, la pretul de 35-40 euro/camera. Casa Ioana, situata în zona rezidentiala a orasului, în vecinatatea Consulatului German, ofera servicii pentru un confort de trei stele la preturi de 150-290 lei/apt. Celor care prefera sa se cazeze la hotel le reamintim de `Împaratul romanilor" (trei stele), fondat în 1773, considerat a fi cel mai important hotel din Sibiu. Hotelul i-a avut ca oaspeti pe Franz Listz, Johann Strauss, Johannes Brahms, împaratul Joseph al II-lea al Austriei, regele Carol al XII-lea al Suediei sau Mihai Eminescu. Preturile sunt pe masura: camera dubla costa 270 lei, iar una single, 190 lei/zi.
Luna aceasta la Sibiu
- spectacolul de teatru "Balul" : Teatrul National "Radu Stanca", 16 si 17 februarie, ora 19.00
- expozitie despre comunism - ‘’Cei sapte piloni ai comunismului în România’’, Cetatea Cisnadie - Turnul Slaninii, vernisaj pe 17 februarie, ora 17.00
- concert - Imperium Jazz band & Vlad Simon si Cosmin Crutiu, "Oldies but Goldies live", Imperium Pub, 17 februarie, ora 20.30
- film : "Mamaliga te asteapta", Studioul de Film Astra, 20 februarie, ora 14.00
- concert simfonic sustinut de Filarmonica de Stat Sibiu, sala Mare Thalia, 22 februarie, ora 14.00
- Ensemble Musicale Scaligero - Scala di Milano, concert la sala Mare Thalia, 25 si 26 februarie, ora 19.00