Ziua Europei la Opera Nationala Bucuresti
Cu ocazia Zilei Europei, Opera Nationala Bucuresti organizeaza, la ora 18.30, un concert vocal-simfonic extraordinar, sustinut de corul pregatit de maestrul Stelian Olariu si orchestra teatrului, in compania solistilor Felicia Filip, Mihaela Stanciu, Iordache Basalic, Valentin Racoveanu, sub bagheta dirijorului Iurie Florea. Concertul beneficiaza de participarea renumitului actor Florin Piersic, marcand astfel prima sa colaborare cu ONB. Programul va cuprinde suita simfonica Peer Gynt de Grieg si Carmina Burana de Orff, derulate in ambianta imaginata de Adriana Urmuzescu, scenografia evocand fie poezia fiordurilor si a spatiului scandinav, fie atmosfera atat de speciala a Evului Mediu.
Parada de fanfare militare pe Magheru
Ziua de astazi va fi sarbatorita in Bucuresti si printr-o parada a fanfarelor militare, care va porni din bulevardul Magheru, la orele 19.00 si va ajunge in Piata Universitatii, unde formatiile invitate vor sustine un spectacol.
Vor participa formatii de muzica militara din Bulgaria, Cipru, Germania, Italia, Lituania, Spania si Romania. La eveniment vor participa personalitati si oficialitati ale statelor membre ale Uniunii Europene.
Despre Europa, la o cafea in Herastrau
Cu ocazia Zilei Europei, in parcul Herastrau din capitala au fost ridicate doisprezece statui din bronz, reprezentandu-i pe cei care au pus bazele comunitatii europene. Busturile celor doisprezece personalitati pot fi admirate si vizitate pe Insula Trandafirilor din parcul Herastrau. Va fi sarbatorita intr-un mod original, organizand, la propunerea presedintiei austriece a UE, dezbateri publice in cafenele celebre din capitalele celor 25 de tari membre ale UE si ale Romaniei si Bulgariei. Va avea loc si o parada a fanfarelor militare. (Gabriela Dumba)
Ziua de 9 mai 1950 a reprezentat primul pas spre crearea a ceea ce este astazi Uniunea Europeana. In acea zi, la Paris, ministrul de externe al Frantei, Robert Schuman, a citit presei internationale o declaratie prin care chema Franta, Germania si celelalte popoare ale Europei sa isi uneasca productiile de otel si carbune, ca `prima fundatie concreta a unei federatii europene`. In 1985, cand proiectul constructiei europene era deja clar conturat, cele zece state membre, care formau la acea data Comunitatea Europeana, au hotarat ca ziua de 9 mai sa devina Ziua Europei.