Un pusti inalt si schilod si altul micut si negricios chicotesc in fata lui Nae Caranfil, care le da indicatii pentru un prim-plan. Sunt in mijlocul unui lan de grau, curatat pe o portiune de cativa zeci de metri ca sa arate ca mijlocul unui sat din 1911.
In planul doi stau alti tarani imbracati in costume populare, marca Doina Levintza. Sunt toti figuranti, in prima zi de filmare pentru „Restul e tacere”.
„La mine va uitati, niciodata in camera... Ridicati-va mai incet, nu asa drept ca la armata... Va uitati in departare.... „cine dracu’ mai sunt si astia?” La mine, bai, nu la camera, ca va belesc. Stop.”
A durat cam zece minute ca echipa lui Caranfil sa-i faca pe cei doi figuranti sa-si intre in rol: sa-si dea ghionturi si sa se uite unul la altul, in timp ce chicotesc pe seama „papagalilor” veniti sa faca la ei in sat primul film romanesc de fictiune - „Independenta Romaniei”.
Buget 100% romanesc
La cativa kilometri de Moara Vlasiei, pe marginea improvizata a unui drum de pamant, de asemenea improvizat, s-au parcat rulote, s-au montat corturi si, la cateva sute de metri mai incolo, s-a construit un platou.
Se filmeaza de dimineata, de la ora 6.00, momentul in care producatorul Leon Popescu (Ovidiu Niculescu) si regizorul Grigore Brezeanu (Marius Florea Vizante) coboara din masini luxoase, intr-un sat unde oamenii nu vazusera in viata lor bogatasi cu aparate de filmat.
Masini de epoca, peste 3.000 de figuranti, actori, aparatura, echipa tehnica, decoruri, costume si multe, multe altele intra in cel mai mare buget de film autohton postdecembrist, 2,4 milioane de euro, adunati numai din Romania.
Cea mai importanta participare a avut-o compania Realitatea Media, cu 30a din buget. Alti finantatori importanti au fost companiile de publicitate.
„Ordonanta nr. 39/2005 (care va inlocui Legea cinematografiei) permite publicitarilor sa finanteze direct productia de film”, a explicat producatorul. „Enorm ne-a ajutat legea, altfel inca 20 de ani de-acum incolo nu se putea face. E un film mult prea romanesc”, a adaugat Comeaga.
Se pregatesc de Cannes
Pelicula reface povestea realizatorilor „Independentei Romaniei” intr-un film care are si dragoste, si drama, si comedie. Pelicula originala a fost terminata in 1912, iar prima vizionare a fost rezervata Curtii Regale, la Castelul Peles. Cristian Comeaga a spus ca li s-a propus o avanpremiera a filmului la Cotroceni si ca n-ar avea nimic impotriva.
Planul este ca filmul sa fie gata pana in mai anul viitor. „Vizam in primul rand selectia oficiala de la Cannes (16-27 mai 2007), chiar daca anul viitor accesul va fi foarte greu, este an jubiliar (Cannes-ul ajunge la editia 60 - n.r.).
Cele mai scumpe filme
„Filantropica” (Nae Caranfil, 2000) - 1,5 milioane de euro
„Second Hand” (Dan Pita, 2001) - 1,3 milioane de euro
„Furia” (Radu Muntea, 2001) - 1 milion de euro
„Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii” (Catalin Mitulescu, 2005) - 1,5 milioane de euro