Ordinul minoritilor…
Veniti la Targu-Mures la inceputul secolului al XVIII-lea, ordinul minoritilor a gasit adapost in 1726, in casa din cetate a contelui Keresztes Marton Iosif. Nu peste mult timp insa minoritii au fost nevoiti sa paraseasca casa din cetate deoarece austriecii au transformat cetatea in garnizoana. Tot contele Keresztes a fost cel care le-a oferit adapost provizoriu intr-o casa a sa de la Curteni, sat situat relativ aproape de oras. Probabil in 1735 - dupa alti istorici in 1740 - au debutat lucrarile pentru realizarea bisericii si manastirii minoritilor. Anterior acestia reusisera - cu sprijinul nemijlocit al printului Lobkovitz - sa dobandeasca terenul necesar constructiei de la notarul Szeles Mihai, dar si autorizatia de constructie din partea Consiliului orasenesc si a episcopului Castall Dominicus (pe actuala strada Koteles Samuel, la nr. 10). Dupa mai bine de 30 de ani, cu mari greutati materiale, in 1767 constructia a fost finalizata. O constructie simpla si sobra in acelasi timp, careia, in 1892 i-a fost demolata vechea intrare cu turn din lemn fiindu-i reconstruita o alta din caramida. In anul 1903, manastirea a fost extinsa printr-o adaugire cu subsol, parter si etaj. Legatura intre biserica si manastire a fost realizata prin doua usi laterale.
…si cel al franciscanilor
Izgoniti din oras in anul 1557, in conditiile create de ofensiva austriaca initiata in Transilvania de Habsburgi - catolici ferventi - franciscanii au revenit in oras in anul 1740 fiind gazduiti la revenirea lor de catre onorabilul Bocskor Janos. De la vaduva Klemencsics, de la Nemes Janos si de la Kolozsvari Judith, franciscanii au cumparat terenul de care aveau nevoie pentru a incepe construirea unei bisericii si a unei manastiri inchinate Sfantului Francisc, patronul lor spiritual. Acest teren este cel pe care se afla astazi Teatrul National si Complexul Luxor. In 1745, a fost finalizata biserica franciscana, iar in 1777 si manastirea. Acestor lacase, dar in mod deosebit bisericii, li s-au adus in timp diverse imbunatatiri. La fel ca si in cazul minoritilor, biserica era legata de manastire prin doua intrari. In 1972, fervoarea si impetuozitatea constructiilor in stil comunist au dus la demolarea celor doua lacase pentru a se construi Teatrul National din Targu-Mures si cladirile ce fac parte din Complexul Luxor. S-au mai pastrat doar turnul bisericii franciscane si catacomba cu morminte de sub Teatrul National ale cari intrari insa au fost foarte bine asigurate.
Martin Luther (1483-1546)
Nascut intr-o familie de tarani din Thuringia, a fost calugar catolic si apoi profesor la Universitatea din Wittenberg (Germania). In urma unei misiuni la Roma (1510) a ramas ingrozit de spectacolul pagan intalnit in Cetatea Eterna si la Curtea Papei Iuliu al II-lea. A intrat in conflict deschis cu noul suveran pontif, Leon al X-lea, care pentru a accelera lucrarile la catedrala Sfantu Petru din Roma, a introdus vanzarea de indulgente. Fata de aceasta situatie a publicat cele 95 de teze ale sale - Tezele de la Wittenberg - un protest cat se poate de virulent la adresa Bisericii din care el insusi facea parte. In fata Dietei din Worms, special convocata de imparatul Carol Quintul pentru a se evita o schisma in sanul Bisericii catolice, Luther a refuzat sa-si renege ideile. Declarat eretic a fost excomunicat in 1521 si s-a ascuns la protectorul sau, Frederic de Saxa, in castelul de la Wartburg. Martin Luther a tradus acolo Biblia in limba germana si si-a definitivat doctrina care a stat la baza cultelor protestante aparute ulterior din schisma nascuta in Biserica catolica si pe care el o generase ca urmare a publicarii celebrelor sale Teze.
Povestea noastra
La inceput a fost un targ, dar oameni harnici si priceputi - mestesugarii secui- i-au schimbat treptat infatisarea si destinul. A devenit oras cu privilegii recunoscute si statuate clar de regii maghiari si principii transilvani. Fiecare strada si fiecare casa din oras pe masura ce s-au conturat ca atare au o istorie a lor. O istorie pe care vom incerca sa o depanam impreuna… In Registrele de dijme papale, Targu-Muresul apare mentionat incepand cu 1332 sub numele de Novum Forum, iar sub numele de Novoforum Siculorum incepand din 1333, fiindu-i caracteristica la inceput functia de targ. Afirmatia potrivit careia orasul Targu-Mures ar fi fost intemeiat in jurul anului 1110, respectiv in perioada domniei regelui maghiar Coloman Carturarul (1095-1116), nu are suport istoric, intrucat informatii certe din izvoare temeinice si demne de luat in considerare avem abia dupa marea invazie tataro-mongola din 1241.
Informatiile si fotografiile din acest articol au fost obtinute in mare parte din volumul lui Ioan Eugen Man, intitulat "Targu-Mures, istorie urbana de la inceputuri si pana la anul 1850", vol. I, Editura Nico, Targu-Mures.
Nicolae BALINT