Regiunea viticola La Rioja, din sudul Tarii Bascilor, poate fi socotita“Mecca” celor care apreciaza gustul delicat al vinurilor superioare. Numele face trimitere la Rio Oja, apa curgatoare fara de care nu putea exista nimic din ce vedem astazi.
Cea mai veche scriere care atesta existenta strugurilor in Rioja coboara pe firul istoriei pana in vremea fenicienilor. Vinul Rioja este insa mentionat ca atare prin sec. al XIII-lea in lucrarile lui Conzalo de Berceo, poet si notar la manastirea San Millán de la Cogolla.
Apropierea de Golful Biscaya si influenta curentilor de aer mediteraneeni, au contribuit esential la mentinerea temperaturilor ideale pentru practicarea viticulturii.
Regiunea dezvoltata in lungul vaii omonime pe o lungime de 120 km, mai este apreciata pentru peisajele magnifice si satele sale vechi. Haro este unul dintre locurile unde puteti degusta in tihna vinurile tinute la rece in pivnite.
In urma cu 20 de ani, cramele si cladirile in care se produceau vinul aratau extrem de simplu, insa cativa artisti de talie mondiala aveau sa produca revitalizarea mult asteptata. Cele mai multe cladiri avangardiste au fost gandite de Frank Gehry, Santiago Calatrava, Philippe Mazières si altii pentru a completa farmecul traditional din La Rioja.
Dupa tipul si proprietatile biochimice ale produsului final, in La Rioja se disting trei subzone: Rioja Alta, Rioja Alavesa si Rioja Baja. Prima dintre ele, dispusa in vest, produce in special bauturi cu continut redus de alcool. A doua este cunoscuta pentru vinurile produse din fructe, iar Rioja Baja pentru vinurile tari obtinute din struguri negri. Tempranillo, cel mai nobil soi al Spaniei, acopera in Rioja Alavesa peste 90% din suprafata.
Culoarea rosie intrebuintata de sute de ani in coride pentru a provoca taurii, pare sa fi influentat inclusiv apetitul spaniolilor pentru vinurile rosii. Ca dovada, aici soiurile albe ocupa doar a unsprezecea parte din totalul suprafetelor intrebuintate in acest scop.
In Elciego se afla vedeta regiunii La Rioja: hotelul Marqués de Riscal, proiectat de Frank Gehry. Intre biserici medievale din zona, arhitectul muzeului Guggenheim din Bilbao a plasat un manifest al arhitecturii contemporane.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.
editor artline.ro