In acelasi an, in spatele Muzeului de Etnologie al orasului s-au descoperit ramasite pamantesti datand din secolele XVI-XVII. De altfel, aproape de fiecare data cand s-au facut sapaturi in zona centrului, pentru a se rezolva probleme legate de utilitatile publice (electricitate sau gaze) s-au descoperit schelete umane. Cu toate acestea, in spatele muzeului s-au construit mai apoi doua cladiri, un sediu de firma si o cladire locuibila. Zona plina de astfel de morminte nu a fost declarata niciodata sit arheologic.
Treizeci de oameni din oras sustin intr-un protest impotriva proiectului de reabilitare a centrului istoric ca atunci ramasitele cimitirului medieval au fost ingropate la loc sau "strivite sub cupa excavatorului" si ca noul proiect ar urma sa distruga si mai mult din ramasitele acestui cimitir feudal. Ei protesteaza acum impotriva noului program de reabilitare a centrului istoric, program care include reamenajarea piatetei din zona bisericii si a turnului cu o platforma de beton, construirea unui pasaj subteran pentru masini si construirea unei cladiri noi cu mai multe etaje, ca o extindere a actualului sediu al Primariei. Ei sustin ca sapaturile facute in zona ar putea afecta stabilitatea monumentelor istorice, ca pasajul subteran ar implica devierea apelor subterane, ceea ce ar putea avea consecinte asupra stabilitatii monumentelor. In ceea ce priveste noua constructie, protestatarii sustin ca nu se potriveste cu specificul arhitectonic al zonei.
Primarul Gheorghe Stefan, care spera ca prin "reabilitarea zonei" va aduce mai multi turisti in oras, spune ca acesta e doar un proiect si ca el "va fi supus oricum dezbaterii publice". Nu-i nimic batut in cuie, spune el. Proiectul nu este inclus in bugetul primariei. Despre ce s-a intamplat in 2004, insa, primarul spune ca nu stie nimic, "e neinformat". In plus, in calitatea sa de inginer nu se poate pronunta asupra unui program de arhitectura urbana. Seful de la directia Cultura din Primaria Piatra Neamt, Adrian Alui Gheorghe, sustine ca toate osemintele scoase in 2004 au fost duse la Muzeul de Istorie al orasului. El recunoaste, in schimb, ca la Biserica Sf. Ioan a avut loc atunci "o interventie nefericita", dar aceasta afecteaza doar "portiuni limitate" ale cladirii. Noul proiect, promite el, nu va afecta patrimoniul cultural existent. "Se poate restaura, integra o zona istorica, totul e sa nu fie afectat monumentul", spune el. Despre noua cladire care ar urma sa fie construita - "prelungirea primariei" -, directorul de la Cultura sutine ca ea ar putea sa fie "armonizata prin contrar cu restul" si ca aceasta armonizare, ar putea parea nefireasca. Si piramida din curtea Muzeului Luvru a parut nefireasca la inceput", spune Alui Gheorghe, Ultimul cuvant il va avea aici Comisia pentru Protejarea Monumentelor Istorice de la Ministerul Culturii, care va aviza sau nu proiectul. El a fost discutat recent in cadrul comisiei, dar inca nu s-a luat o decizie in privinta lui, pentru ca proiectul a fost considerat incomplet. robert.balan@gandul.info
Robert BALAN