Fidela Nationalului clujean, pe scena caruia joaca din 1961 – cu o intrerupere de trei ani, timp in care a predat actorie la Targu Mures (pedagogia fiind una din pasiuni) – Melania Ursu a chemat la viata personaje dintre cele mai diverse. Vlad Mugur, descoperitor al atitor talente, intuindu-i filonul dramatic, o distribuie in primul ei rol de factura psihologica: Kaja Fosli din Constructorul Solness de H. Ibsen. Urmeaza Corifeea din Ifigenia in Aulis de Euripide, apoi Un vis in noaptea miezului de vara de Shakespeare, la care a lucrat cu incantare si bucurie. Vlad Mugur o distribuie si in alte spectacole ale sale: Vara imposibilei iubiri si Rochia de D.R. Popescu, O femeie fara importanta si Evantaiul doamnei Windermere de O. Wilde, Avram Iancu de Al. Voitin.
Din colaborarea cu un alt mare regizor, de un perfectionism transant, cunoscator al psihologiei actorului – Gheorghe Harag – a iesit la lumina un spectacol de un dramatism tulburator, o piesa anodina fiind transformata intr-un spectacol de o sensibilitate aparte: Casa care a fugit pe usa de P. Vintila. Cu Saptamina luminata de M. Saulescu, in regia lui Mihai Maniutiu intra pe teritoriul teatrului ritualic, continuind colaborarea si in spectacolele Labirintul de Fr. Arrabal, Macbeth de W. Shakespeare, Burghezul gentilom de Moliere. A lucrat si cu V.T. Popa, Ioan Taub, Alexa Visarion, Alex. Tatos, Sorana Coroama Stanca, Sanda Manu. in scurta perioada de la Targu Mures a jucat in spectacolele regizorilor Zoe Anghel-Stanca, Dan Alecsandrescu, Constantin Anatol, E. Kincses, Dan Micu si, mai recent, Al. Colpacci.
Veghind asupra ei si la ultima lor intilnire, Vlad Mugur o distribuia in Hamlet-ul sau in doua roluri. in Marcellus-soldatul si in Actorul Rege. in demonstratia priceperii cu care trupa de actori din spectacolul Hamlet interpreta cu stiinta “drame pastoral-istorice”, exista un episod cu totul exceptional cind Melania Ursu declama un fragment din Hecuba. Nu era nimic patetic sau vetust in rostire. Era un moment de teatru de o autenticitate absoluta, cind sala amutea, fosnetele dispareau si nu mai ramineau decit respiratiile abia sesizabile ale spectatorilor incremeniti in fotolii.
Melania Ursu a primit numeroase distinctii si premii: Medalia „Meritul cultural” clasa I-a (1967), Ordinul „Meritul cultural” clasa a IV-a (1969), Diploma de onoare la Festivalul republican al scolilor si institutelor de arta (1960), Premiul revistei „Teatrul” pe anul 1970 pentru rolurile din Opinia publica de Aurel Baranga si Visul unei nopti de vara de W. Shakespeare, Premiul de interpretare feminina pentru rolul din Pasarea Shakespeare de D.R. Popescu, la Festivalul de arta teatrala de la Iasi (1975), Premiul de interpretare feminina pentru rol secundar Doamna Chiajna in filmul intoarcerea lui Voda Lapusneanu (1979), Premiul I de interpretare pentru rolul Ea din Cerul instelat deasupra noastra de Ecaterina Oproiu la Festivalul National de Teatru „Cintarea Romaniei” (1985), Premiul revistei „Flacara” Bucuresti pe anul 1985, Ordinul National „Pentru Merit”, in grad de Cavaler (2002).
La Galele UNITER din acest an, care vor avea loc la 23 aprilie, actrita Melania Ursu va primi Premiul pentru Intreaga Activitate, pentru obtinerea caruia au fost propuse mari nume ale scenei romanesti.
A.I.
editor artline.ro
5 martie 2012