Desi debuteaza cu ateliere inchise publicului, evenimentul "Curtea Comediantilor" si-a castigat, in timp, admiratia asa incat aceasta a opta editie a fost propusa pentru a fi inclusa in programul Sibiu - Capitala Culturala Europeana si a fost acceptat. In acest an, "Curtea..." (20 iulie-7 august) va avea o desfasurare mai indrazneata datorita faptului ca organizatorii - Societatea Cultural Artistica de Tineret CONCRET, Primaria Rasnov si Casa de Cultura a Studentilor din Bucuresti - intentioneaza sa uneasca, pe de o parte situri istorice din Romania (Rasnov, Sighisoara, Sibiu), pe de alta parte, doua capitale culturale europene (Sibiu si Luxemburg). La Ateliere vor participa trupe de teatru din tara (Compania de arta Studio 24, Grupul de muzica medievala si traditionala Truverii, Cavalerii Ordinului de Transilvania din Sibiu, studenti de la Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica), dar si trupe artistice de tineri din Spania (Raiceiros), Italia (Residui Teatro), Lituania (ELF Theater), Croatia (Tirena), Estonia (Viruma) si Turcia. Vor fi invitate sa prezinte spectacole si concerte trupe din Romania (Trei Parale, Huniadi Cantores, grupurile folclorice Romana si Caluaul din Rasnov, ansamblul folcloric Doina - Bucuresti, tabara medievala de la Zarnesti) si din Portugalia (Jodicus Teatro).
"Curtea..." este un atelier cu public avand mai multe deschideri: atelier inchis pentru tineret prin care se doreste <> tinerilor participanti direct in arta veche a artistilor ambulanti si nu numai, culturalizare si descoperirea modului de viata, a filozofiei si a culturii din perioada secolelor VIII - XVII, redescoperirea legaturilor si a identitatii spirituale si culturale europene, bazandu-se pe arta acelor vremuri si creatia traditionala. In atelierele deschise se prezinta publicului larg din localitate rezultatele colaborarii, a cercetarii si transmiterea (multiplicarea) cunostintelor catre tineri. In spatiul curtii spectatorii au posibilitatea sa vada si sa cunoasca nu doar viata actorilor ambulanti, ci si cum ia nastere un spectacol, un costum, un instrument sau un personaj.
Evenimentul se va derula dupa urmatorul program: * 20-26 iulie, Rasnov - atelier inchis * 27 iulie, Rasnov - atelier deschis publicului * 29 iulie, Sighisoara - stagiunea comediantilor (spectacole in cadrul Festivalului Medieval) * 1 august - Sibiu, atelier inchis * 2-3 august, Sibiu - atelier deschis * 3-4 august, Sibiu - stagiunea comediantilor (spectacole) * 7 august, Bucuresti - stagiunea comediantilor (spectacole)
Dupa ce a initiat Festivalul de Arta Medievala de la Sighisoara (1992), SCAT CONCRET si Compania de Arta Studio 24 au creat proiectul Curtea Comediantilor (2000), la Lecce, impreuna cu Asociatia SPECIMEN. A fost continuat in acelasi an in Romania (Sighisoara, Bucuresti, Rm. Valcea), prin organizarea SCAT CONCRET, iar in anii urmatori s-a reluat la Sighisoara si Curtea Veche din Bucuresti (2001), la Hanul lui Manuc in Bucuresti (2002), in cetatea Rasnov si in Bucuresti - Muzeul Satului (2003 - 2006). (L.D.)