"Pentru al treilea an consecutiv, copiii din proiectele Fundatiei Principesa Margareta a Romaniei au primit rechizite si uniforme la inceput de an scolar..." Astfel incepea un comunicat de presa transmis redactiei noastre, din Bucuresti, chiar de catre reprezentantii Fundatiei - care si-a trecut printre beneficiari si Centrul Scolar Special din Breaza, unde am poposit, zilele trecute, pentru a vedea efectul datelor comunicate. Si aveam sa aflu de la Aurora Rancioaga (foto) - directoarea Centrului, ca, intr-adevar, Fundatia Principesa Margareta a Romaniei este un sprijin de nadejde al intitutiei in care convietuiesc 120 de copii din judet cu deficiente mentale. "Practic, la noi, acesti copii invata de la varsta prescolara - 4 ani - pana la scoala de arte si meserii - 22 de ani - ne declara interlocutoarea noastra. Majoritatea sunt cazati in Centrul de plasament si ingrijire de zi, care este vecin cu noi, iar altii sunt fie externi - in ingrijirea familiilor lor, fie in asistenta maternala".
Cum institutia are nu mai putin de 43 de salariati - majoritatea cadre didactice - cu totii fiind absolventi ai cursurilor de psihopedagogie speciala, putem spune, fara a gresi, ca unui salariat - i-ar reveni cel mult trei copii in observatie. Fireste, nu-i un lucru simplu deoarece copiii, avand problemele pe care le au, impun o grija speciala, un comportament cu totul altul decat la o institutie de invatamant obisnuita si, bineinteles, alte fonduri. Iar despre acestea aveam sa aflu ca vin atat din partea Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, cat si de la Ministerul Educatiei, prin Consiliul Judetean. Ca intotdeauna, insa, banii de la buget - in aceasta perioada de tranzitie si, mai ales, tinand cont de starea materiala in care se gaseau astfel de asezaminte pentru copii - nu au fost nicicand suficienti pentru a rezolva multitudinea de probleme si pentru ridicarea standardului de ingrijire si educatie al copiilor. Iar marinimia multor oameni de bine - intre care Fundatia Principesa Margareta a Romaniei s-a detasat prin valoarea contributiilor - au permis crearea, in Centrul Scolar Special din Breaza, a unor conditii din ce in ce mai bune. De cativa ani, de pilda, a initiat un proiect denumit "Pot fi independent", prin care a finantat numeroase activitati si lucrari extrem de necesare in centru. "Fundatia ne-a sprijinit, in acest an, de exemplu, sa realizam separatia de gaze si sa punem astfel, in functiune, o centrala proprie achizitionata cu fonduri de la Consiliul Judetean - ne-a mai declarat Aurora Rancioaga. In acest fel reusim sa incalzim si sa dam apa calda si la Casuta "Convoi 2000", un imobil construit de alti oameni de bine din Marea Britanie, aici copiii fiind obisnuiti sa desfasoare activitati specifice, in familie - pregatirea unor mancaruri usoare, prepararea dulciurilor, pregatirea unor aniversari ale zilelor de nastere etc. De asemenea, in acest an, in afara celor 20.508 euro pe care Fundatia Principesa Margareta a Romaniei ni i-a alocat, ne-a mai oferit, suplimentar, si rechizite necesare la inceputul anului scolar, pe care le-am distribuit atat copiilor din centrul nostru, cat si unor elevi integrati individual in scoli publice - scolile Valea Tarsei si Breaza de Jos sau Liceul Teoretic «Aurel Vlaicu» - ai caror parinti au posibilitati materiale reduse".
Si pentru ca la Centrul Scolar Special s-a inteles, pe deplin, ca oamenii de bine pot sprijini copiii de aici, conducerea institutiei a infiintat Asociatia Casa Ocrotirii "Sfanta Parascheva", astfel ca toate fondurile ce pot fi indreptate spre acest centru sa poata fi cat mai bine utilizate. Directoarea Rancioaga chiar ne declara, in acest sens, ca are mari sperante in contributia oamenilor de bine din Breaza, dar si a celor din Anglia - care si-au dovedit, pana acum, generozitatea, ori din SUA de unde, prin intermediul primarului George Maracineanu, si-au exprimat intentia de a sprijini imbunatatirea conditiilor de viata si de pregatire ale copiilor din respectiva institutie.
Leon CHIRILA