„Verva stralucitoare, intinsele cunostinte, vioiciunea de spirit, uriasa experienta de viata, bonomia, franchetea dublata de delicatete – toate acestea il arata pe Neagu Djuvara ca pe un exemplar tipic pentru acea categorie de „ame bien née“ pentru care varsta nu este, nu poate fi, in nici un sens, un obstacol in calea afirmarii valorii“, apreciaza istoricul Stefan Gorovei.
Viata in sine a istoricului este istorie, incepand cu inceputul. Despre asta ne-a vorbit Neagu Djuvara intr-un interviu acordat „Gardianului“, in 2004: „Ce pot sa va spun despre umila mea persoana?! Mai intai ca m-am nascut in 1916, exact la trei zile dupa intrarea Romaniei in razboi, deci o data cu un mare eveniment al istoriei noastre“.
Neagu Djuvara s-a nascut la Bucuresti in 1916, intr-o familie de origine aromana, care a dat mai multi oameni politici, diplomati, profesori si oameni de stiinta. Si-a facut studiile la Paris.
In 1941, participa la campania din Basarabia si Transnistria; in 1943. La 23 august 1944, e trimis de Mihai Antonescu curier diplomatic la Stockholm, pentru reluarea negocierilor de pace cu URSS. Guvernul de dupa 23 august 1944 il numeste Secretar de Legatie in Suedia, unde sta pana la preluarea definitiva a puterii de catre comunisti in toamna 1947, cand hotaraste sa nu se mai intoarca in tara.
Din 1948 pana in 1961 si din 1984 pana in 1989 a activat in sanul exilului romanesc. A fost consilier diplomatic si juridic la Ministerul de Exteme al Republicii Niger.
S-a intors in tara in 1990. Anul trecut a fost distins cu Marele Premiu al Diplomatiei Romanesti.