Prezentat in cadrul festivalului LIKE CNDB#1
14 februarie – 21 martie 2105
Centrul National al Dansului Bucuresti
Duminica, 1 martie 2015, 19h30-21h00
Sala „Stere Popescu” – B-dul Marasesti 80 – 82, Sector 4, Bucuresti
Invitate: Liana Tugearu, Vava Stefanescu
Moderator: Igor Mocanu
Costume: Cristian Marin
Danseaza elevele claselor a XI-a si a XII-a (profesoare: Doina Georgescu si Simona Paraschivu): Raluca Adomnicai, Daniela Cosma, Alexandra Dragomir, Carmen Margarit, Bianca Buricescu, Adina Badica, Ana-Maria Stefan.
In noiembrie 2014, Centrul National al Dansului Bucuresti realiza, in cadrul proiectului Hors les Murs, un eveniment in jurul personalitatii coregrafei si dansatoarei Lizica Codreanu, apropiata a grupurilor de
avangarda din Paris, cea care a revolutionat intr-o cariera fulgeratoare, codurile dansului.
Va invitam acum la o noua intalnire cu Lizica Codreanu, sub forma unor discutii, proiectii de fotografii inedite si un nou reenactment, realizat de aceasta data de elevii Liceului de Coregrafie „Floria Capsali”
Bucuresti, clasele profesoarelor Doina Georgescu si Simona Paraschivu.
Pornind de la:
– fotografiile realizate si pastrate de Brancusi; Lizica Codreanu a dansat in atelierul sau intr-un costum creat de sculptor (in 1922),
– filmul regizorului Cornel Mihalache – care a reconstituit costumul si i-a propus Vavei Stefanescu primul reenactment al dansului Lizicai Codreanu (in 1995),
– cartea cercetatoarei Doina Lemny – Lizica Codreanu. O dansatoare romanca in avangarda pariziana, am propus Liceului de Coregrafie Floria Capsali Bucuresti un eveniment in care refacem in dans, prin discutii, imagini si documente de arhiva, parcursul artistic atipic al coregrafei si dansatoarei Lizica Codreanu si il readucem in atentia publicului.
Editura Vellant a publicat in 2013 traducerea cartii Doinei Lemny –Lizica Codreanu. O dansatoare romanca in avangarda pariziana – carte care se va gasi de vanzare dupa eveniment, la Sala „Stere Popescu”.
Lizica Codreanu (1901, Bucuresti – 1993, Louveciennes) – dansatoare si coregrafa franceza de origine romana. In 1918 se inscrie la Scoala de Bele-Arte din Bucuresti, debutand in acelasi an in cadrul programului primului ceai artistic al Societatii „Prietenii orbilor” la Teatrul „Carol cel Mare” din Bucuresti, alaturi de Ion Manu, Maria Filotti si Petre Sturdza. Dupa cateva reprezentatii individuale in Bucuresti (Dansuri de caracter, Dansul primaverii si Divertisment rococo, 9 martie 1919, Teatrul Eforia), Lizica Codreanu pleaca la Paris, iar din 1921 dezvolta o activitate coregrafica din ce in ce mai sustinuta. Compozitorul Florent Schmitt o recomanda Idei Rubinstein pentru spectacole, frecventeaza cursurile Bronislavei Nijinska, apropiindu-se tot mai mult de principalele grupuri de avangarda: Albatros, dadaistii si suprarealistii, Tchérez s.a.
In 1926 debuteaza in film, interpretand rolul lui Pierot Fulgerul in pelicula “Le P’tit Parigot” regizata de René le Somptier. In acelasi an se casatoreste cu Jean Fontenoy, cunoscut jurnalist pentru agentia Havas, alaturi de care calatoreste intens pana in a doua jumatate a anilor ’30, cand revine la Paris de la Shanghai, divorteaza si deschide un centru de hatha-yoga, adaptand invatatura orientala si hindusa la propriile ei cercetari despre corp. In 1971, dupa o ultima calatorie la Bucuresti, isi incheie activitatea de psiho-somaticiana, timp in care ii avuse ca pacienti, intre multi altii, pe Eugène Ionescu sau Coco Chanel. Se stinge din viata in 1993, la Louveciennes, in varsta de 93 de ani. In 2011 apare la Paris volumul “Lizica Codreano. Une danseuse roumaine dans l’avant-garde parisienne”, fiind cea mai cuprinzatoare monografie dedicata dansatoarei de origine romana, semnata de cercetatoarea Doina Lemny.
Doina Georgescu este absolventa a Liceului de Arta “George Enescu” – sectia Coregrafie si a UNATC -sectia Coregrafie – Pedagogie. Din 2007 este profesoara de dans contemporan la Liceul de Coregrafie “Floria Capsali”. Lucreza cu coregrafa Raluca Ianegic (1986, 1994), este membra a Companiei de Dans Gigi Caciuleanu si interpreta in spectacolul „OuiBaDa” (2007-2013).
Participa la stagiile „Danse en voyage”, unde lucreza cu coregrafii Karine Saporta, Joseph Nuch, Marie-Jeanne Gheorghiu, 2007, „Icons Arts Cisnadie” cu Marta Coronado, master class Merce Cunningham la Studioul de Opera si Balet „Ludovic Spiess” sustinut de Cheryl Therrien si de Duke Wilburn. Participa la cursuri cu coregrafii Massimo Gerardi, Brice Mousset, Emanuela Tagliavia, Laura Delfini.
Simona Cristina Paraschivu – Mandache (Bucuresti, n: 21.11.1987), a absolvit in anul 2006 Liceul de Coregrafie „Floria Capsali” din Bucuresti, apoi Facultatea de Coregrafie in anul 2009 si masteratul de Coregrafie – din cadrul UNATC Bucuresti. Inca din timpul studiilor a capatat o bogata experienta TV (aparitii / momente de dans in emisiunile Prima TV – MegaStar si Mondenii) precum si experienta teatrala. Lucreaza cu copii si adulti in diferite cursuri de miscare scenica, dans, expresie corporala. Realizeaza coregrafii, folosind diferite stiluri de dans: contemporan, balet, hip-hop, vals, salsa, zumba, etc. A colaborat cu importante teatre din Bucuresti (Odeon, Teatrul National Bucuresti, Teatrul Evreiesc etc.) si cu coregrafi importanti.
Biletele se pot achizitiona online de pe site-ul tomtix.ro sau de la Sala „Stere Popescu” (B-dul Marasesti 80-82), cu o ora inainte de inceperea fiecarui spectacol. Pretul biletelor este 25 lei/spectacol/seara double bill sau 100 lei pentru intregul festival. Pret redus pentru profesionisti, studenti, elevi, pensionari 15 lei/spectacol sau 70 lei pentru intregul festival. Intrarea la proiectiile de filme este gratuita.
Centrul National al Dansului
Bucuresti
Februarie 2015