Cu mult inainte de mall-urile moderne de astazi, paradisul celor pasionati de cumparaturi si punctul ultim al evolutiei unei mici pravalii era magazinul universal. Cladiri impresionante, cu multe etaje si marfuri variate erau impartite pe raioane/departamente, cu pret fix si chiar garantii.
Unul dintre primele magazine de acest tip a aparut la Paris, in 1838 (unde altundeva), fiind vorba de Bon Marche, magazinul lui Aristide Boucicaut. Riscand totul, Boucicaut oferea cumparatorilor o adevarata revolutie in domeniul comercial : un magazin urias, cu mii de produse impartite pe departamente, cu preturi fixe (nu se mai putea negocia ca in alte magazine), chiar cu garantie pentru unele produse.
Aristide Boucicaut a reprezentat si modelul personajului Octave Mouret din romanul "La Paradisul Femeilor" de Emile Zola. Octave Mouret vindea, prin tehnici revolutionare, tot ceea ce o femeie putea cumpara. Succesul a fost imens. Dar acest magazin a devenit o catastrofa pentru cartier, micul comert murea.
In scurt timp, acest colos va avea un numar foarte mare de angajati, iar incasarile pe masura. Practic, dupa ideea lui Aristide Boucicaut, magazinul universal si restaurantul aveau sa devina reperele cartierelor secolului XIX (si nu numai).
Replica de cealalta parte a oceanului avea sa vina in 1848, cand un anume Alexander Turney Stewart construia la New York un Marble Palace, un magazin destul de mare, care vindea in special marfuri europene importate, in special haine si accesorii pentru doamnele elegante, gazduind la etajul al doilea si prezentari de moda.
Iar in 1862 apare magazinul universal, Cast Iron Palace, in apropiere de Grace Church, un edificiu cu 8 etaje si o suprafata de 2,5 acri, cu aproape 2000 de angajati. In cele 19 departamente cumparatorii gaseau cam orice, de la haine si materiale la covoare, jucarii, articole sportive. In ambianta intretinuta de muzicienii care cantau la pian, clientii si mai ales clientele se simteau foarte bine. Un celebru exemplu a fost Prima Doamna a vremii, Mary Lincoln, care reusise pana in 1865 sa cumpere haine in valoare de peste 27.000 de dolari, o suma imensa pentru epoca.
Multe alte magazine aveau sa apara ulterior in aceeasi zona, intre strazile 8 si 23 din Broadway : Lord & Taylor, Arnold Constable, Siegel-Cooper, James McCreery, Simpson-Crawford, LeBoutellier, Stern Brothers. Originalul Cast Iron Palace a fos mai tarziu demolat, dar s-a pastrat o mica parte, o extensie construita in 1902.
imagine: Parfum de Paris, Mariana Oros