Frantisek Kupka (23 septembrie 1871 - 24 iunie 1957), artist ceh.
A fost unul dintre primii reprezentanti ai artei abstracte, inca din primele sale compozitii demonstrandu-si preocuparea pentru distorsiunile expresiei si paleta cromatica neobisnuita. Intre 1911 - 1912, in acelasi timp cu pictorul francez Robert Delaunay, Kupka avea sa relaizeze primele sale lucrari cu adevarat abstracte, precum "Amorpha: Fugue in Two Colors", compusa din cercuri si linii intr-un aranjament ritmic. Va continua sa experimenteze stilul abstract, grupandu-si creatiile in cinci categorii distincte : Cercuri, Verticale, Verticale si Diagonale, Triunghiuri, Diagonale.
S-a nascut in Opocno. Intre 1889 - 1892 a urmat cursurile Academiei de Arta din Praga. Primele sale tablouri aveau teme istorice sau patrotice. Din 1892 se inscrie la Akademie der Bildenden Kunste din Viena, unde incepe sa lucreze mai ales cu teme simbolice si alegorice. Expune pentru prima data in 1894 la Viena si este interesat de teosofie si filosofie orientala. Se stabileste la Paris in 1896, unde urmeaza pentru scurt timp cursurile de pictura ale Academie Julian si apoi se inscrie la Ecole des Beaux-Arts, unde il are ca profesor pe Jean-Pierre Paurens.
Lucreaza pentru un timp ca ilustrator, iar ulterior publica mai multe caricaturi in presa. In 1906 se stabileste in Puteaux, o suburbie a Parisului si participa in acelasi an pentru prima oara la Salon d'Autmone. Impresionat de primul manifest futurist, publicat in 1909 in Le Figaro, incepe sa creeze compozitii tot mai abstracte, care reflectau teoriile sale asupra miscarii, culorii si relatiei dintre muzica si pictura. Din 1911 incepe sa participe la intalnirile grupului Puteaux, iar in 1912 partiticipa la Salon des Independants in sectiunea cubistilor, desi refuza sa fie identificat cu acest curent.
Incepe sa lucreze la volumul "Creatia in artele plastice", terminat in 1913 si publicat la Praga abia in 1923. In 1921 are prima sa expozitie personala pariziana, la Galerie Povolovzki. In 1931 va fi unul dintre fondatorii gruparii Abstraction-Creation, alaturi de Jean Arp, Albert Gleizes, Jean Helion, Auguste Herbin, Theo van Doesburg, Georges Vantongerloo.
Kupka a fost puternic influentat in lucrarile sale de arta populara ceha, teosofie, spiritualitate si arta ornamentala.