Johann Peter Krafft (15 septembrie 1780 - 28 octombrie 1856), pictor austriac, profesor, curator.
Inca de la varsta de 10 ani Krafft a urmat cursurile de pictura organizate la Hanau Akademie, continuandu-si in paralel scoala la Hanau.
In 1799 pleaca la Viena, insotit de sora sa, iar pentru urmatorii trei ani este studentul pictorului Heinrich Fuger la Academie. In aceasta perioada Krafft picteaza mai multe tablouri cu teme mitologice, realizeaza copii ale unor lucrari mai vechi si o serie de autoportrete remarcabile. Atmosfera de vis din compozitiile sale, pe care artistul o obtinea folosind tehnicile scolii germane, a surprins de la bun inceput.
Intre 1802 - 1804 se stabileste la Paris, unde ii va avea ca profesori pe Jacques-Louis David si Francois Gerard. Lucrarile celor doi, alaturi de cele ale unor artisti precum Jean-Baptiste Greuze sau Antoine-Jean Gros, aveau sa il influenteze pe Krafft mai tarziu.
Tendintele realiste din compozitiile lui David vor avea un efect decisiv asupra creatiei lui Krafft, iar criticii considera ca tocmai acest aspect l-a facut pe artist sa abordeze la Viena un alt stil. In 1808 Krafft a plecat intr-o calatorie de studiu la Roma, iar la intoarcerea in Viena a pictat numeroase portrete, gen care il va atrage pentru tot restul carierei si care ii va asigura comenzi deloc de neglijat. Portretele sale sunt remarcabile prin atentia pe care o acorda artistul anumitor trasaturi ale fizionomiei modelului, prin desenul auster si culorile graduale, reci. Din punct de vedere al compozitiei lucrarile sunt atat "moderne" cat si influentate de baroc, cum se intampla in cazul portretului lui Franz Wesseley din 1810.