Constantin Alexeyevich Korovin (23 noiembrie 1861 - 11 septembrie 1932), pictor rus.
Korovin s-a nascut la Moscova intr-o familie instarita. Bunicul sau pusese bazele afacerii familiei, continuata de tatal viitorului artist, care era insa interesat si de muzica si artele plastice. Din cauza proastei gestionari, dupa moartea bunicului a venit repede falimentul, asa ca familia a fost nevoita sa se mute la tara. Constantin si fratele sau mai mic Serghei, care va deveni la randul sau artist, au crescut totusi intr-o atmosfera culturala, tatal dandu-le lectii de pictura si desen. Dovedind un real talent, in 1875 Constantin se inscrie la Scoala de Pictura, Sculptura si Arhitectura din Moscova, unde ii are ca profesori pe E. Sorokin, V. Perov si A. Savrasov, care il vor impresiona si influenta.
Intre 1881 - 1882 Korovin isi continua studiile la Academia din Sankt Petersburg, dar va reveni dezamagit la Moscova. In acel an aici vine un nou profesor, pictorul Vasily Polenov, care ii impresioneaza pe studenti prin lucrarile sale, dar mai ales prin entuziasmul pentru arta occidentala, in special pentru cea franceza. Korovin va studia sub indrumarea acestui nou profesor pana in 1886, iar Polenov il prezinta celor din grupul Abramtsevo si mai ales cunoscutului si generosului Savva Mamontov.
Din grupul Abramtsevo faceau parte tineri artisti rusi, care sustineau necesitatea unui stil national romantic, fiind primii din tara care au organizat spectacole de opera, au realizat proiecte arhitecturale experimentale si au publicat lucrari de design, totul in stilul ""neo-rus". Pentru ei, artistul ideal era universal, fiind in acelasi timp pictor, designer, arhitect, creator de piese de mobilier si decoruri teatrale, o personalitate renascentista. La recomandarea lui Polenov, Korovin a inceput sa lucreze pentru Mamontov, pentru opera particulara a acestuia, primul contact cu lumea teatrelor, care il va fascina pana la sfarsitul vietii. Korovin a fost si primul artist rus care a introdus temele si motivele impresioniste in spectacole.
Din 1885, Korovin incepe sa calatoreasca, ajungand in Spania si la Paris, oras care il fascineaza prin bogatia vietii artistice. Ajunge in 1888, impreuna cu Mamontov in Italia, apoi incepe o lunga calatorie in Rusia, Caucaz si in Asia Centrala, participa la expozitii si lucreaza in stil impresionist, adoptand mai tarziu un stil influentat puternic de Art Nouveau. Spre sfarsitul secolului era foarte activ in gruparea Mir Iskusstva, care punea accentul pe traditiile populare rusesti.
In 1896 Korovin a realizat unul dintre cele mai importante proiecte ale carierei sale, pavilionul Expozitiei Rusesti de Arte si Mestesuguri de la Nijnii Novgorod. Patru ani mai tarziu realiza si proiectul pentru pavilionul dedicat Asiei Centrale la Targul International de la Paris, primind la putin timp dupa aceea si Legiunea de Onoare.
La inceputul secolului XX Korovin a inceput sa fie tot mai interesat de lumea teatrala, lucrand pentru celebrul Bolshoi, dar a continuat si sa picteze. Elementele distinctive ale impresionismului rus sunt tot mai prezente in lucrarile din aceasta perioada : predilectia pentru efectele decorative, solutiile cromatice foarte expresive, nota romantica. Korovin aborda o gama larga de subiecte, de la portrete si naturi statice la peisaje rurale.
Primii ani ai noului secol s-au dovedit cei mai productivi din cariera artistului, care primeste in 1905 titlul de academician, iar intre 1909 - 1913 preda la Scoala de Pictura din Moscova.
Paraseste Rusia in 1923. Nu va reveni niciodata in tara, petrecandu-si ultimii 15 ani din viata in Franta, la Paris, unde a lucrat si ca ilustrator de carte.
A respins mereu orice incadrare intr-un curent sau miscare, fiind cu toate acestea considerat primul pictor rus impresionist si creatorul variantei nationale a acestui stil.