Koprivshtitsa este un oras simbol pentru perioada Renasterii Nationale Bulgare din secolul al XIX-lea. Aceasta se datoreaza in primul rand atmosferei pe care o intretin sutele de obiective cu rasunet istoric de interes local si national. Koprivshtitsa este un oras putin accesibil in raport cu capitala tarii, de care il despart 110 km, dar asta nu l-a impiedicat niciodata sa se situeze in topul destinatiilor bulgare.
Asezarea a luat fiinta in secolul al XIV-lea si ulterior a atras o multime de persoane instarite despre care vorbesc unele indicii pana astazi. Dintre muzeele si atractiile locale consacrate mentionam: Casa Oslekov, Casa Lyutova, Muzeul Todor Kableshkov, Muzeul Dimcho Debelyanov, Muzeul Georgi Benkovsiki si Muzeul Karavelov.
Casa Oslekov a fost construita de Nencho Oslakov, un comerciant bogat care traia pe la jumatatea secolului XIX in Koprivshtitsa. Exponatele muzeului includ elemente unice, costume traditionale pentru femei si barbati, o colectie de broderii si ciorapi tricotati. Peretii decorati cu minutiozitate si coloanele elegante povestesc despre stilul de viata al familiilor instarite ale acelor timpuri.
Casa Todor Kableshkov poarta numele unui lider revolutionar si a fost constuita in 1845, in stil Plovdiv. Aici s-a deschis in anul 1932 primul muzeu din localitate. Expozitia permanta cuprinde obiecte casnice care au apartinut familiei lui Todor: carti, doua arme, documente si o traducere neterminata a cartii “Contele de Monte Carlo”.
Un alt muzeu interesant este casa in care s-a nascut marele poet bulgar Dimcho Debelyanov (1887-1916). Exponatele muzeului urmaresc sa contureze trecerea fulgeratoare prin lume a poetului decedat in plina putere creatoare, la numai 29 de ani. Printre acestea se numara manuscrise, fotografii si alte obiecte personale. In fiecare an in luna august, in curtea muzeului se intalnesc sute de poeti si muzicieni la evenimentul devenit traditional „Seara Debelyanov”.
Dintre obiectivele religioase, cea mai deosebita este Biserica Adormirea Maicii Domnului, construita in 1817 pe locul uneia mai vechi. De remarcat sunt icoanele autentice de la catapeteasma si scaunul arhieresc lucrat in lemn. Un alt exemplu de arhitectura religioasa ofera Catedrala Sf. Nicolae, edificata intre anii 1842-1843. Aici, notabile sunt si picturile murale care infatiseaza teme biblice.
Dupa vizitarea caselor sale istorice si eventual a imprejurimilor, turistii se pot racori band apa din una dintre cele peste 40 de fantani realizate la Koprivshtitsa de-a lungul timpului. Acestea sunt, in general, decorate cu pietre care au sculptate diferite modele: stele cu sase colturi, creaturi marine, flori etc. Doua dintre cele mai vechi sunt Benevska si Chalakova. De asemenea, merita atentie podurile din piatra ale orasului, construite peste paraiele care se varsa in raul Topolnitsa. Cel mai popular este podul Kalachev.
In cea mai mare parte a anului orasul ofera liniste si cazare avantajoasa, pe langa multe oferte ispititoare in materie de preparate culinare.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.
editor artline.ro