Abe Kimifusa s-a nascut pe 7 martie 1924 in Tokyo, dar avea sa copilareasca in Mukden (astazi Shenyang), in Manciuria, unde tatal viitorului scriitor preda la facultatea locala de medicina. Pasionat initial de matematica si stiinte - de altfel va studia ulterior medicina la Universitatea Imperiala din Tokyo - Abe incepe sa citeasca in anii de liceu unii dintre autorii care il vor influenta decisiv si despre care va vorbi adesea in putinele sale interviuri. De la Edgar Allan Poe sau Franz Kafka (va fi de altfel comparat cu acesta de critici), de la Rilke la Lewis Carroll, fara a-l uita pe Dostoievski, prozatorul in formare parea atunci influentat mai curand de cultura occidentala decat de cea traditional nipona.
La insistentele tatalui va studia medicina, fara vreun talent deosebit si fara ca initial sa obtina diploma mult dorita. In 1945 revenea in Manciuria, dupa moartea tatalui, si foarte probabil isi va relua studiile si intr-un final va termina facultatea ca un omagiu adus parintelui care fusese o influenta majora si un model. Cu umor avea sa spuna adesea ca i s-a permis intr-un final sa primeasca titlul de doctor daca promitea sa nu se atinga vreodata de un pacient. Atras mai curand de literatura (si in special de avangarda) va debuta in 1947 cu un volum de poezie pe care il publica singur, urmat in 1948 de un prim roman care este relativ bine primit de critica. In 1951 prozatorului ii era decernat si primul premiu literar important, prestigiosul Akutagawa pentru "Zidul", pentru ca in urmatorii ani sa fie tot mai atras de teatru si sa inceapa sa lucreze la primele sale piese.
Paradoxal poate pentru cei care il cunosteau, este atras de politica de stanga si va fi pentru o perioada membru al Partidului Comunist, dar in 1958, dupa o vizita in Europa de Est si evenimentele din Ungaria este atat de dezamagit incat isi anunta decizia de a parasi gruparea. Daca initial demisia din partid ii este refuzata in 1962, anul in care se bucura de succes international, Kobo Abe era pur si simplu dat afara din Partidul Comunist. Era anul in care prozatorul isi lansa cel mai de succes roman, "Femeia nisipurilor", astazi considerat un titlu clasic al literaturii japoneze, tradus si comentat in mai multe tari. Doar doi ani mai tarziu, in 1964, ecranizarea regizata de Hiroshi Teshigahara este distinsa cu Premiul pentru cel mai bun film strain la Festivalul de la Cannes. Nu avea sa fie singura colaborare a celor doi, insa a fost de departe cea mai de succes si in mare masura a ajutat la promovarea cartii mai mult decat orice campanie.
Kobo Abe continua sa scrie, publicand mai multe romane care sunt foarte bine primite atat in Japonia, cat si in tarile occidentale, unde traducerile sunt tot mai numeroase. In 1973 pasiunea pentru teatru il determina sa infiinteze propria companie, care punea in scena piesele sale, adesea acestea fiind jucate si in afara tarii natale. In ultima parte a vietii a preferat sa se retraga la proprietatea sa din muntii Hakone, unde a continuat sa scrie.
Kobo Abe a murit 22 ianuarie 1993.
Foto: goodreads.com