La frontiera Rusiei cu Finlanda si Marea Alba, in regiunea Karelia, se gaseste o “insula cu biserici” cunoscuta in intreaga lume. Chiar daca cele mai multe monumente au disparut sub regimul comunist, putinele exemplare conservate au reusit sa duca mai departe bogata incarcatura culturala si spirituala a locului pana in prezent. Cea mai importanta este biserica Kizhi Pogost, devenita simbol al insulei gratie caracteristicilor sale remarcabile.
Pe langa faptul ca a fost construita acum mai bine de un secol si jumatate, aceasta a fost introdusa in Patrimoniul Mondial UNESCO drept cea mai inalta cladire din lume realizata integral din lemn. Biserica masoara 37,5 m, suficient ca sa fie comparata cu o catedrala a vremurilor noastre. Monumentul are structura complexa, stilul arhitectonic fiind cel rusesc, cu turle multiple si acoperisuri in forma de ceapa. Din ce dau de inteles izvoarele istorice, sentimentul religios a fost inca din vremurile medievale prevalent in aceasta regiune, astfel ca mentionari ale lacaselor de cult sosesc din secolul al XVI-lea. Materialul de constructie de baza il constituia pinul scotian (Pinus sylvestris), ales cu un diametru de circa 30 cm si lungimea de 3-5 metri.
Un alt obiectiv demn de atentie este biserica “Invierii lui Lazar”, cu privire la care traditia afirma ca a fost construita de un calugar pe nume Lazar, in cea de-a doua jumatate a secolului al XIV-lea. Biserica a devenit nucleul in jurul caruia s-a format manastirea Murom, de pe malul estic al lacului Onega. Dimensiunile monumentului sunt modeste (inaltime de 3 metri si arie de 9x3 metri), insa arhitectura si interiorul fac din acesta o adevarata bijuterie.
Dintre elementele de mare valoare artistica se remarca catapeteasma veche, compusa din 17 icoane de secol XVI-XVIII. O alta biserica ce atrage atentia este paraclisul Sfintilor Arhangheli Mihai si Gavril, care spre deosebire de celelalte, a fost translatata in Kizhi din satul Lelikozero in anul 1961. Alte atractii turistice includ zeci de case din lemn, mori de vant, capele si hambare. Majoritatea acestora formeaza un impresionant muzeu in aer liber, cu peste 80 de constructii de lemn.
Colectia muzeului Kizhi adaposteste peste 41.000 de obiecte si depaseste tematica religioasa (unelte, ustensile, elemente de mobilier, etc). Nu lipsesc nici manuscrisele de secol XVII-XIX, sau elementele mai moderne, precum fotografiile. Cultura taraneasca este reprezentata cu demonstratii de artizanat si ansambluri folclorice.
Prin urmare, insula Kizhi este o atractie de neratat in nord-vestul Rusiei. Chiar daca are o lungime de numai 6 km si o latime de 1 km, aceasta constituie un veritabil muzeu in aer liber, unde puteti petrece mai bine de 4 ore fara a va plictisi. Tururile ghidate nu sunt neaparat si cea mai convenabila solutie, strainii avand posibilitatea de a surprinde esentialul cu ajutorul panourilor informative scrise in limba engleza. De retinut ar fi ca abaterea de la traseele marcate nu este recomandata. Scaderea numarului de serpi otravitori din regiune, a condus la inmultirea excesiva a capuselor care pot cauza encefalita.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.