Ernst Ludwig Kirchner (6 mai 1880 - 15 iunie 1938), pictor expresionist german, unul dintre fondatorii grupului artistic "Die Brucke" (Podul).
Nascut la Aschaffenberg, Germania, Kirchner a studiat arhitectura la Dresda din 1901. In acest oras s-a imprietenit cu alti trei tineri studenti la arhitectura : Erich Heckel, Karl Schmidt-Rottluff si Fritz Bleyl. Cei patru s-au apropiat foarte repede datorita pasiunii comune pentru pictura, dispretului pentru pictura moderna si dorintei de a deveni artisti, si nu arhitecti. Au ales numele "Die Brucke" pentru a descrie pasiunea pentru elementele revolutionare si indraznete. Grupul se inspira din operele unor artisti ca Vincent van Gogh, Paul Gauguin, Edvard Munch, precum si din arta primitiva a Africii sau a insulelor din Pacific.
Kircher si-a inceput evolutia artistica prin mici sculpturi din lemn, pe care le-a realizat inainte de 1900. Dupa arhitectura, a studiat pictura la Munchen, fiind influentat de Art Nouveau si de sculptura in lemn semnata de Albrecht Durer. In perioada petrecuta la Munchen, stilul lui Kirchner s-a schimbat, artistul incepand sa foloseasca tuse si culori puternice, care aminteau de Gauguin sau van Gogh. Isi alege subiecte pe care le trateaza cu o intensitate emotionala amintind de Durer sau Munch.
Odata cu izbucnirea primului razboi mondial Kirchner s-a inrolat. Dar in 1915 a suferit o puternica depresie, ajungand sa se reprezinte intr-un autoportret din epoca avand o mana taiata (ceea ce nu se intamplase de fapt). S-a internat intr-un sanatoriu de langa Frankfurt, unde in 1916 a realizat sase fresce, dupa care a avut un accident de masina, fiind grav ranit. In 1918 se muta langa Davos, Elvetia pentru perioada de convalescenta. In pofida succesului artistic si expozitiilor personale deschise la Munchen, Hamburg si New York este tot mai deprimat si mai retras.
Depresia nu il impiedica sa scrie si sa publice cateva critici ale expozitiilor sale, sub pseudonim. Reface numeroase lucrari mai vechi, schimba datele altora pentru a le plasa inaintea aparitiei fovismului, de care sustinea ca nu fusese influentat.
Pozitia sa in lumea artistica este amenintata si de aparitia cubismului, chiar daca pentru un timp Kirchner lucreaza intr-o maniera inspirata de acesta. Lucrarile pentru care este si astazi foarte apreciat sunt totusi cele realizate inainte de 1914.
Dupa venirea la putere a regimului nazist, lucrarile lui Kirchner sunt incluse in seria de "arta degenerata", iar aproximativ 600 de lucrari, aflate in Germania, sunt distruse. Deprimat, Kirchner isi distruge la randul sau mai multe sculpturi in lemn si desene, iar in 1938 ajumge la sinucidere.