Localitatea din regiunea Veliko Tarnovo a devenit oras abia in 1973, pana atunci fiind un sat vizitat mai ales de credinciosii atrasi de faima manastirii de aici, una dintre cele mai frumoase din Bulgaria. Dar potrivit arheologilor regiunea a fost locuita inca din vremea tracilor, si daca mai tarziu romanii aveau sa ridice aici o impresionanta fortareata, Kilifarevo a devenit un centru religios si cultural in vremea lui Theodossius din Turnovo, care cu sprijinul tarului Ivan Alexandru (1331-1371) avea sa ridice aici o manastire extinsa si fortificata ulterior. Distrusa de atacurile otomane, avea ulterior sa fie reconstruita din temelii si poate fi vizitata si astazi, fiind una dintre cele mai impresionante din Bulgaria. Aici aveau sa fie traduse si copiate numeroase carti - cronici, vieti ale sfintilor, cazanii - pastrate sau daruite mai tarziu altor manastiri.
Odata ce ajungeti in complexul monahal reconstruit undeva in veacul al XVI-lea veti putea admira nu doar arhitectura ce aminteste pe alocuri mai curand de o structura militara defensiva ci si picturile murale vechi de secole, icoanele, iconostasul. Extinsa si renovata in secolul al XIX-lea, a fost inca de atunci unul dintre locurile unde se traducea carte religioasa si una dintre primele scoli ale tarii.
Mai puteti vizita in Kilifarevo si muzeul local de istorie, gazduit de o frumoasa locuinta de secol XIX, cu o colectie de obiecte, documente, podoabe si reproduceri care alcatuiesc o istorie a regiunii din antichitatea pana in perioada medievala, cea a dominatiei otomane si a luptei pentru independenta Bulgariei. Nu lipseste o mica galerie de arta, cu lucrari de pictura, grafica si sculptura.
Foto: panacomp.net