Romancierul japonez Kenzaburo Oe s-a nascut pe 31 ianuarie 1935 intr-un orasel din padurea Shikoku, pe una dintre cele patru insule principale ale Japoniei. Oe este laureatul Premiului Nobel pentru Literatura pe anul 1994, "care, cu forta poetica, a creat o lume imaginara in care viata si mitul se impletesc pentru a forma o imagine uimitoare a dilemelor de astazi ale umanitatii".
Oe a primit o educatie militarista, urmare a celui de-Al Doilea Razboi Mondial care a izbucnit cand el avea sase ani. Despre cultura satului in care se nascuse si despre miturile nationale a invatat mai mult de la bunica lui. Mai tarziu a urmat cursurile Universitatii din Tokyo, unde a studiat literatura franceza.
Opera scriitorului Kenzaburo Oe a fost influentata de scrierile lui Jean-Paul Sartre si a altor scriitori moderni francezi. De la aparitia primelor sale povestiri, Oe a ocupat un loc central in literatura de specialitate japoneza postbelica. A inceput sa scrie din timpul studentiei, primele povestiri fiind publicate in anul 1957.
Pentru povestirea Shiiku (Castigarea unui premiu, 1957), Oe a fost distins cu Premiul Akutagawa. Primul sau roman, Memushiri kouchi (Mugur ofilit, miel impuscat), ce a aparut in 1958, descrie tragedia razboiului care distruge viata idilica a unui baiat de la tara.
Nasterea fiului sau cu o deformatie craniana i-a marcat viata lui Oe, dar si opera acestuia. Scriitorul a incercat sa descrie incercariilor sale de a-l primi pe copil in viata lui, dar si acceptarea acestui handicap, in cel mai bun roman al lui, "O experienta personala" (Kojinteki na taiken, 1964).
Aceasta tema este abordata in mai multe lucrari ale sale: "Warera no kyoki wo ikinobiru michi wo oshieyo" (Invata-ne sa trecem peste nebunia noastra, 1969), "Kozui wa waga tamashii ni oyobi" (Fluxul imi inunda sufletul, 1973), "Atarashii hito yo, mezameyo" (Trezette-te, copil al Vremurilor Noi!, 1983).
Opera lui Oe contine peste 20 de romane, printre care "Man'en gan'nen no futtoboru" (Strigatul inabusit, 1967) si trilogia "Moeagaru midori no ki" (Copacii verzi in flacari) compusa din "Sukuinushi ga nagurareru made" (Pana cand Mantuitorul va fi lovit, 1993), "Yureugoku" (Vashireshon/Indoiala, 1994) si "Oinaru hi ni" (In ziua cea mare, 1995), mai multe colectii de povestiri scurte si eseuri.
Sursa foro: wikipedia
A.I.
editor artline.ro