Pozitia geografica pitoreasca nu este singura care indeamna drumetul la un scurt ragaz in orasul Kastoria din nordul Greciei. Dincolo de zestrea naturala, de lacul Orestiada pe malurile caruia s-a incropit inca din Antichitate, sau de muntii care il inconjoara, Kastoria se identifica cu arta bizantina si mai ales cultura aromanilor. Aici se intalneste una dintre cele mai compacte comunitati de vlahi din regiunea greceasca a Macedoniei.
Un sentiment de mandrie te cuprinde dupa ce, strabatand Bulgaria slavofona si intrand in patria vechilor filosofi elini, ai prilejul sa auzi un grai inrudit cu cel de acasa. Legaturile culturale dintre vlahii de la nord de Dunare si cei de la sud au fost intrerupte prin secolul al X-lea si de atunci au integrat influente culturale diferite.
Cultura aromana dezvoltata mai intai ca o cultura pastorala a fost influentata mai mult de culturile bizantina si greaca. Daca ajungi aici tine cont ca este foarte usor sa te pierzi din princina labirintului de stradute si alei. Nu te gandi ca-ti va fi usor sa gasesti toate bisericile bizantine, parte din ele fiind destul de ascunse, desi efortul va merita. Exista peste 50 de lacasuri bizantine si post-bizantine in Kastoria, cele mai vechi dintre ele depasind 1000 de ani. Frescele din Kastoria acopera o suprafata mai mare de 3.700 de metri patrati de perete si reflecta o perioada de aproape sapte secole.
Biserica Sf. Nicholae Kasnitzes, Kastoria
Un popas obligatoriu este la biserica Sf Atanasie de Mouzaki, ridicata in perioada 1386-1387 de o familie nobila albaneza care a condus orasul pentru 5 ani. Biserica, ultima ridicata in Kastoria inainte de anexarea la Imperiul Otoman, prezinta doua particularitati: spre deosebire de alte reprezentari bizantine, cea de aici il infatiseaza pe Sf Alexandru avand rang militar iar pe Fecioara Maria ca imparateasa.
Ca un preambul la tot ce tine de cultura bizantina in oras, ai putea totusi sa incepi cu o scurta vizita la Muzeul Bizantin. Desi are dimensiuni reduse, obiectivul merita vazut pentru colectia impresionanta de icoane din secolele XII- XVI. Muzeul Bizantin se afla in apropierea pietei centrale (Plateia Dexamenis), in partea de sus a orasului.
Numele Kastoriei in limba greaca inseamna "castor". Incepand din secolul al XVII-lea, blana fina a acestui animal a plasat orasul in centrul comertului grecesc cu blanuri. Bogatia generata astfel a dus la construirea unor conace deosebite din punct de vedere arhitectural in zona. Conacul Alvazi sau Muzeul de Folclor, este singurul pe care il poti explora in interior, dar exista mult mai multe pe care le poti admira din afara.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.
editor artline.ro