Ce puteti vedea in Karnobat
Impresionanta structura defensiva, din fericire destul de bine pastrata, fortareata Merkeli se gaseste la aproximativ sapte kilometri distanta de oras, pe un deal, si in trecut era esentiala pentru existenta si dezvoltarea asezarii. Sapaturile arheologice au inceput la jumatatea anilor 80 ai secolului trecut, si in zona au fost gasite ruinele mai multor lacasuri de cult din secolele VI, X si XI, dar si numeroase obiecte si arme ce demonstreaza ca atunci viitorul oras era un centru comercial si economic de prima importanta in regiune. De aici puteti merge in oras pentru o scurta vizita la casa memoriala Dimitar Polyanov, edificiu construit dupa 1870 si pastrand din fericire (datorita si unor lucrari de reconstructie) atmosfera si arhitectura specifice epocii. Deschis in anii 70 ai secolului trecut, este singura cladire de acest gen din oras, cu o expozitie permanenta de manuscrise, corespondenta, documente si obiecte personale ale scriitorului Dimitar Polyanov, inclusiv editii rare ale cartilor acestuia.
Nu uitati nici de muzeul de istorie al orasului, care s-a deschis in 1921 pornind de la o colectie de arheologie stransa de entuziastul Atanas Ignatiev Karaivanov. Ulterior se va extinde si are in prezent nu mai putin de patru sectii, in afara celei de arheologie putand fi vizitate cea de etnografie, colectia de istorie moderna si cea de stiinte naturale. Una dintre cele mai importante institutii culturale din Karnobat, muzeul de istorie ofera numeroase artefacte si surprize chiar si celor pasionati de istoria regiunii. Mai puteti vedea si vechea moschee, construita in 1921 sau, de ce nu, puteti merge sa vizitati biserica Sf. Ioan Teologul, cu un iconostas foarte bine pastrat si considerat astazi unul dintre cele mai frumoase din Bulgaria.
Iar daca preferati evenimentele culturale puteti veni in Karnobat pe 26 septembrie, pentru festivalul orasului. Cinefilii ar putea incerca sa participe spre sfarsitul aceleiasi luni la Festivalul Cinematografului Alternativ.
Foto: wikipedia.org