Karl Friedrich May, nascut pe 25 februarie 1842 la Ernstthal, este unul dintre cei mai cunoscuti si cititi scriitori germani. Operele sale au fost traduse in peste 30 de limbi si vandute in peste 100 milioane de exemplare. O mare parte din scrieri i-au fost ecranizate sau adaptate pentru piese de teatru. Romane precum: "Winnetou", "Comoara din lacul de argint", "Razbunarea", "Cacealmaua si "Old Surehand" sunt citite cu placere de cititorii de toate varstele.
Nascut intr-o familie saraca de tesatori, de mic copil Karl May are deprinderi nu tocmai potrivite. Inscris in 1856 la seminarul pedagogic din Waldenburg (Saxonia) este exmatriculat trei ani mai tarziu din cauza sustragerii a sase lumanari.
Timp de doi ani incearca sa-si castige existenta pe cai legale, acorda consultatii private, scrie naratiuni, compune unele piese muzicale si recita poezii, dar acest lucru nu ii acopera nevoile financiare. Nevoit sa recurga la furturi si inselaciuni, Karl May este arestat si condamnat la 4 ani de inchisoare.
Viata lui Karl May se schimba in bine in 1880 cand se casatoreste cu Emma Pollmer. In aceasta perioada isi incepe si cariera literara scriind cartile care i-au adus succesul. Folosind diferite pseudonime, Karl May isi publica povestirile in diferite cotidiene ca Deutschen Hausschatz si Der Gute Kamerad, pana cand il intalneste pe editorul Friedrich Ernst Fehsenfeld care ii propune prezentarea naratiunilor sale in carti.
Astfel apare primul volum, intitulat "Karl May’s Gesammelte Reiseromane" (Culegerea de romane de calatorie a lui Karl May). Printre cele mai renumite volume ale lui Karl May se numara Old-Shatterhand-Legende (Legenda lui Old-Shatterhand), Bei den Trummern von Babylon (La ruinele Babilonului), Der Lowe der Blutrache (Leul si razbunarea sangelui) si Das versteinerte Gebet (Rugaciunea impietrita). Karl Friedrich May s-a stins din viata pe 30 martie 1912 la Radebeul.
Sursa foto: Wikipedia
A.I.
editor artline.ro