Karel Capek, prozator si dramaturg ceh, se face remarcat in literatura secolului XX datorita originalitatii creatiilor sale. S-a nascut in Male Svatonovice, pe atunci Austro-Ungaria, acum in Republica Ceha, pe 9 ianuarie 1890. Capek a inceput sa scrie poezii si fictiune din timpul liceului, iar dupa absolvire a inceput sa publice povestiri illustrate de fratele sau, Josef, in mai multe ziare cehe.
In colaborare cu Josef scrie si publica in 1910 in revista Lumir, piesa de teatru intr-un act “Jocul fatal al dragostei”, succes urmat in 1916 de aparitia primei carti, o colectie de povestiri intitulata “Adancuri stralucitoare”. In 1917 le apare un nou volum, “Livada lui Krakonos”. Dupa ce a urmat studii la Brno, Paris si Berlin, Capek obtine doctoratul in filozofie la Universitatea Charles din Praga in 1915 cu un studiu despre “Pragmatismul sau filosofia vietii practice”, publicat un an mai tarziu.
Desi si-a inceput cariera literara ca dramaturg, Karel Capek si-a indreptat atentia catre fictiune, publicand o serie de romane, inclusiv Fabrica de absolut (1922), Krakatit (1924), Trilogia Hordubal (1933), Meteorul (1934), O viata obisnuita (1934) si Razboi cu salamandrele (1936). A revenit la opera dramatica in 1937 publicand piesa “Boala alba” si "Mama" in 1938.
Scriitorul s-a opus nazismului, si atat el, cat si fratele sau erau nevoiti sa paraseasca Praga odata cu inceperea celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Karel moare insa de pneumonie la 27 decembrie 1938, la trei luni dupa ce nazistii au invadat orasul, si este inmormantat in cimitirul Vysehrad din Praga.
Cateva luni mai tarziu fratele sau Josef Capek a fost arestat si trimis in lagarul de concentrare de la Belsen, unde a murit in primavara lui 1945. Karel Capek este considerat unul dintre scriitorii importanti ai Cehoslovaciei. El nu numai ca a promovat libertatea, dar contributiile sale la literatura de specialitate sunt printre cele mai importante din istoria ceha.
Sursa foto: Wikipedia
A.I.
editor artline.ro