Immanuel Kant s-a nascut la Königsberg, capitala Prusiei orientale, un oras prosper la sfarsitul secolului XIX. Astazi se numeste Kaliningrad si este o enclava la Marea Baltica a Rusiei post sovietice. Despre marele filosof german se spune ca nu a parasit niciodata orasul natal, acesta fiind mediul care l-a inspirat intreaga viata.
Istoria tumultuoasa, potentialul cultural si modul sau propriu de a fi determina in zilele noastre tot mai multi turisti sa ii descopere tainele. Kaliningrad adaposteste o serie de muzee de interes, precum sunt: Muzeul Immanuel Kant de pe insula Kneiphof, Muzeul de Istorie si Arte, care conserva parti insemnate din descoperirile arheologice locale, sau Muzeul Kaliningrad Amber din turnul Dohna. Arta beneficiaza, de asemenea, de un spatiu expozitional generos, intr-o galerie formata din opt incaperi. Daca va fascineaza viata marina indeosebi, Muzeul Oceanelor Lumii de pe malul raului Pregel vine in intampinarea dumneavoastra cu o ofera de neratat. Tot aici veti lua seama si la ultimele tehnologii din domeniul cercetarii marilor si oceanelor.
Orasul lui Kant prezinta multa armonie, mai ales zona care dateaza de pana in razboi, formata din parcuri, strazi, piete si doua cladiri: Casa Sovieticilor si Catedrala Konigsberg de pe insula Kneiphof. Aceasta din urma a fost construita in stil gotic incepand cu anul 1333 si este o adevarata bijuterie. Frescele din interior dateaza de la sfarsitul secolului al XIV-lea. Mormantul lui Immanuel Kant se afla chiar langa aceasta frumoasa biserica.
Partea noua a localitatii este concentrata in jurul Pietei Victoriei si a Catedralei lui Hristos Mantuitorul construita in 2005. Poarta Regelui este una dintre cele 6 porti construite in cursul secolului al XIX-lea in jurul Kaliningradului. Monumentul se remarca prin structura tipica de cetate, avand 3 intrari largi si turnulete cu creneluri. Cel mai elegant edificiu din oras ramane insa teatrul, a carui fatada reproduce intrarea intr-un templu tipic culturii elenistice, cu coloane si capiteluri.
Nici in privinta restaurantelor si a locurilor de distractie lucrurile nu sunt atat de banale. Dimpotriva, multiculturalismul si-a pus amprenta si asupra gastronomiei locale. Din anii ’90 pana astazi in Kaliningrad s-au deschis numeroase restaurante noi. Cele mai multe ofera specialitati culinare din fosta Prusie orientala, precum Konigsberger Klopse, dar pe langa acestea numeroase alte preparate rusesti din peste sau legume. Locuitorii se mandresc ca localitatea lor are chiar propriile brand-uri de vodka si bere.
Plajele din apropiere si vechile sale centre balneare sunt de asemenea reprezentative pentru Kaliningrad.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.
editor artline.ro