Intre asezarile lumii islamice cu valente spirituale profunde, orasul Kairouan din Tunisia este plasat imediat dupa Mecca, Medina si Ierusalim. Daca numele sau arab la origine a desemnat la inceput un loc de popas unde caravanele opreau pentru aprovizionarea cu apa, iata ca astazi in sens figurat trimite la popasul celor insetati de sfintenie.
Asemenea oricarui loc importante de pelerinaj, Kairouan constituie o destinatie aflata in atentia agentiilor de turism. Insa nu numai datorita acestui lucru, ci si pentru faptul ca orasul se bucura permanent de o viata culturala bogata.
Dupa fondarea sa in anul 670, la Kairouan deja avea sa ia fiinta o scoala de literatura izvorata din cultura musulmana locala care va continua sa straluceasca pana la mijlocul secolului al XI-lea.
Intorcandu-ne insa in zilele noastre, remarcam ceea ce este specific arhitecturii din zona Maghrebului: cupola din piatra sau din caramizi solide ce simbolizeaza prin forma sa atotcuprinzatoare intelepciunea lumii acesteia. Cel mai important obiectiv cultural si religios este Marea Moschee Sidi Uqba ridicata de arabi, pentru ca varsta sa coincinde cu cea a asezarii in sine.
Marea Moschee din Kairouan este o capodopera arhitecturala recunoscuta si apreciata la nivel mondial, unul dintre cele mai importante monumente ale cizilizatiei islamice. Aspectul exterior si multe dintre materialele care se gasesc in interior dateaza din secolul IX sau sunt mai vechi, fiind luate de la ruinele Cartaginei.
Moscheea celor trei porti a fost fondata in 866. Fatada sa este un exemplu clasic de ahitectura islamica, are trei intrari arcuite intercalate cu motive florale, deasupra carora sunt inscriptionate versete din Coran. Sala de rugaciune are un naos si doua nave, despartite de aceleasi coloane arcuite. Alte atractii reprezentative mai sunt: Moscheea Ansar, despre care traditia spune ca a fost cladita in 667, si Moscheea Al Bey de la sfarsitul secolului al XVII-lea.
I. C.
alte articole despre Tunisia