Muzeul Jules Verne din Nantes
Jules Verne s-a nascut la Nantes. Si cel putin parintii sai au sperat ca Jules sa devina candva un avocat important in acest centru comercial al Frantei, poate chiar la Paris, fara sa banuiasca vreo clipa ca fiul lor va cunoaste celebritatea, cu mult peste asteptarile lor, dar din cu totul alte motive. Din fericire, Jules Verne nu a devenit un faimos avocat. Nu s-a dedicat artei juridice, dar a ales literatura. Iar colaborarea cu inspiratul editor Pierre-Jules Hetzel pentru editiile superbe ale romanelor semnate Jules Verne, atat de ravnite astazi de colectionari, le-a adus amandorura succesul.
editii Hetzel
Muzeul Jules Verne din Nantes este calatoria in imaginarul unuia dintre cei mai populari si mai influenti autori din toate timpurile, in aceasta superba cladire de la sfarsitul secolului XIX fiind prezentate in expozitia permanenta colectii ale nenumaratelor editii ale scrierilor lui Jules Verne, de la princepsuri la traduceri in zeci de limbi, de la volume superb legate, cu ilustratii elegante, la cele populare si mult mai ieftine, afise, fotografii, grafica originala a primelor volume, obiecte personale, manuscrise, copii si machete ale inventiilor imaginate de Verne si multe, multe altele. Si chiar daca scriitorul nu a locuit aici vreodata iluzia este completa. Si fascinanta. Cum autorul si-a petrecut aici copilaria si o parte din tinerete, inainte sa plece pentru a cuceri Parisul. La implinirea a 150 de ani de la nasterea sa, in 1978, a fost deschis un muzeu dedicat vietii si operei sale. Iar salile cu exponate incearca si reusesc sa evoce temele, perioadele si atmosfera operelor lui Jules Verne.
Ingenioasa reconstituire a salonului in care scriitorul isi primea oaspetii si mai tarziu jurnalistii, cu fotoliile, pendula, obiectele decorative, exponatele si spatiile ce evoca marea ce l-a fascinat pe Verne sau universul magic al copilariei pana la primii sai pasi spre literatura, odata cu plecarea la Paris in 1847. Literatura inainte de toate, dupa cum declara autorul, si in 1862 va semna contractul cu Hetzel, primul titlu publicat de cei doi fiind unul celebru: Cinci saptamani in balon. Succesul avea sa fie imediat si era punctul de plecare pentru colectia “Voyages extraordinaires”, ale carei volume pot fi vazute in cadrul muzeului.
Sau povestea celui mai bine vandut titlu, Ocolul pamantului in optzeci de zile, aparut initial in foileton in paginile ziarului Le Temps, cu 108.000 de exemplare vandute din prima editie, o cifra poate incredibila astazi. Se stie mai putin ca indragostitul de teatru si-a transformat romanul si intr-o piesa de mare succes, dar anticipand marketingul modern au aparut si jocuri de societate, puzzle-uri, reviste, ilustratii. Un exemplu de manual despre cum se vinde o carte. Iar amatorii de suveniruri vor gasi cu siguranta ceva in micul magazin de aici, de la agende si ilustrate la carti postale si carti despre Jules Verne.
Comoara Muzeului Jules Verne din Nantes este cu siguranta vasta colectie cu nu mai putin de 108 de manuscrise – romane, nuvele, piese de teatru, scrieri diverse – in total peste 20.000 de pagini fascinante pentru specialisti si exegeti, magice pentru admiratorii lui Jules Verne. Acest urias santier de lucru permite cititorului sa descopere pas cu pas atat felul in care scriitorul isi construia celebrele romane, de la punerea in scena la notite si documentare, de la prima versiune la ciorne si rescrieri, adesea integrale, cu un scris aproape intotdeauna elegant, caligrafic, marcat pe alocuri de o surprinzatoare nervozitate. Autor prolific si cu totul dedicat operei sale, prefera sa scrie initial in creion, corectand, eliminand si amplificand capitolele cu cerneala, ceea ce va face pana spre finalul vietii, chiar cand ochii prea batrani deja refuzau sa il slujeasca, iar fiul sau, Michel, facea corecturi pe ultimele pagini.
Un muzeu modern, ce imbina prezentarea in stil contemporan cu farmecul obiectelor si editiilor vechi, universul unui autor ce ramane mereu de succes si actual, expus lumii prin arta, bibliofilie, manuscrise, instalatii, proiectii video, inregistrari audio, fotografie.
A.L.
Decembrie 2015