Vernisajul expozitiei va avea loc la Palatul Sutu – Muzeul Municipiului Bucuresti (bd. Ion C. Bratianu nr. 2) miercuri, 18 aprilie, la ora 13.45.
In istoria Poloniei secolului al XX-lea nu exista o personalitate mai importanta decat maresalul Jozef Piłsudski (1867-1935). Renumitul comandant a devenit simbolul redobandirii independentei Poloniei in anul 1918, atunci cand, dupa 123 de ani de anexari, de impartiri ale teritoriilor poloneze intre Rusia, Prusia și Austria, care le-au acaparat de trei ori si au incercat sa-i priveze pe polonezi nu doar de patria lor, ci si de limba, traditiile si cultura lor, tara a revenit pe harta Europei. De asemenea, Piłsudski a avut un rol decisiv asupra configuratiei Poloniei dupa Primul Razboi Mondial.
Bucurandu-se de o deosebita apreciere pe plan international, conducatorul s-a aflat in fruntea statului polonez renascut, a inființat armata și a creat bazele democratice ale acestuia (de exemplu, in noiembrie 1918 a recunoscut femeilor dreptul la vot). Ulterior a guvernat cu o mana de fier, trezind nu o data controverse, dar si admiratie – chiar si printre adversarii sai.
Jozef Piłsudski, a carui personalitate este prezentata in expozitia de la Palatul Sutu, a fost prieten al familiei regale a Romaniei, s-a aflat în România în lungi vacanțe, iar de patru ori în cadrul unor vizite oficiale (1922, 1928, 1931, 1932). De asemenea, a avut merite deosebite pentru intregul continent – in anul 1920, castigand Batalia pentru Varsovia, cunoscuta in Polonia ca „Miracolul de pe Vistula”, si-a aparat propria tara dar a aparat si Europa in fata bolsevicilor - timp de cateva decenii.
Aprilie 2018