Indrumat de arcusul lui Joshua Bell, frumosul a triumfat din nou sub cupola Ateneului Roman. Peste 800 de melomani au luat parte marti, 11 mai 2010, la Victoria Sonatei. Sub conducerea unui superstar al muzicii clasice, Cruciada Culturii a inregistrat cea de-a doua victorie.
Joshua Bell, acompaniat la pian de Sam Haywood, a impresionat publicul cu un program de recital deosebit compus din lucrari muzicale camerale de Mozart, Beethoven, Ravel, Ceaikovski si Pablo de Sarasate. Dialogul viorii si al pianului a fost intrerupt doar de aplauze furtunoase.
"Pot spune ca am trait seara acestui recital ca si cum m-as fi urcat pe o scara catre Parnasul muzicii. Am pornit cu o retinuta si cristalina Sonata KV 454 de Wolfgang Amadeus Mozart si am continuat cu o impetuoasa Sonata op.30 nr.2 de Beethoven, unde Joshua Bell, secondat de pianistul Sam Haywood, parea sa fie prin sonoritatea plina, uneori parca orchestrala, cu totul altul decat in mult mai eterata sonata mozartiana.
Un pas mai sus, in partea a doua, care a debutat cu o lucrare de secol XX: Sonata de Maurice Ravel, in care cei doi protagonisti au stiu sa exploateze foarte bine (era de asteptat) tusele jazzistic-americane ascunse in partitura impresionistului francez.
Oarecum atipic pentru un recital cameral, programul a inclus in final doua lucrari contrastante cu restul programului, ca si cum bisurile ar fi fost oferite inainte de final. Puteai sa vezi pur si simplu stepa ruseasca in minunata Meditatie din Suita "Amintiri dintr-un loc drag" de Piotr Ilici Ceaikovski, pentru a fi apoi transportat in cu totul alta lume, cea a virtuozitati stralucitoare, din Introducerea si Tarantella lui Pablo de Sarasate.
Raspunzand aplauzelor entuziaste ale unei sali umplute pana la refuz, Joshua Bell si Sam Haywood au oferit un singur bis, o transcriptie dupa Nocturna op.9 nr.1 de Frederic Chopin, dedicata aniversarii celor 200 de ani care se implinesc in 2010 de la nasterea compozitorului., ne-a impartasit Cristina Comandasu, doctor in muzica.
Joshua Bell si Sam Haywood au raspuns entuziasmului publicului printr-o sesiune de autografe prelungita. Lupta pentru frumos s-a incheiat, asadar, cu inca o victorie, iar demersul Cruciadei Culturii va continua sub indrumarea altor cavaleri ai frumosului.
Cei care doresc sa se alature initiativei, o pot face prin intermediul site-ului proiectului, cruciadaculturii.ro.
Proiectul se desfasoara cu sprijinul UniCredit Tiriac Bank. Evenimentul este sustinut, de asemenea, de Uniunea de Creatie Interpretativa a Muzicienilor din Romania.
Cruciada Culturii este o initiativa Agentia de Vise, agentie care concepe si implementeaza strategii de promovare a produselor prin cultura si entertainment, atat pe media clasice, cat si prin campanii creative de Internet marketing.