A facut istorie in miscarea de teatru-dans
Josef Nadj, unul dintre cei mai mari coregrafi europeni va prezenta la Bucuresti spectacolul „Filosofii”, invitat in Festivalul National de Teatru. Nadj a facut istorie in arta dansului, fiind unul dintre primii care au creat spectacole de teatru-dans apreciate in intreaga lume.
Nascut in Serbia intr-o familie maghiara, coregraful a studiat arta si muzica in Ungaria, dupa care s-a mutat la Paris pentru a deveni elevul lui Marcel Marceau si Etienne Decroux.
Şi-a continuat studiile de dans si coregrafie cu Mark Tompkins, Catherine Diverres si Francois Verret pentru ca in 1986 sa-si fondeze propria companie de dans. Din 1995 conduce Centrul de Coregrafie din Orleans, in cadrul caruia a creat 14 spectacole de teatru-dans, prezentate in turnee in Marea Britanie, Australia, Hong Kong, Japonia, Norvegia, Suedia, Germania, Spania, Portugalia, Brazilia, Italia, Austria, Lituania, Ucraina, Columbia.
Activitatea sa a fost rasplatita in 2006 cu Premiul Europa acordat in cadrul unei ceremonii desfasurate la Torino. Spectacolul Filosofii a fost inspirat de un text scris de Bruno Schultz „Tratat despre manechine”. Personajele spectacolului sunt, de fapt Witold Gombrowicz si Bruno Schultz, buni prieteni in viata reala, iar spectacolul este dedicat de creatorul lui prieteniei dintre cei doi care, spune Nadj undeva, au „crosetat” impreuna cateva idei filosofice ce stau la baza acestei lucrari.
Ce este cuvantul, cum se fabrica un manechin, cu ce seamana fiinta umana, comparativ cu marioneta? – sunt intrebarile la care se raspunde indirect in spectacol. Cei doi filosofi seamana cu doi clovni care incearca sa construiasca cuvantul.
„Dansul e mai presus de orice. Solicita corpul intreg, cu tot ceea ce il reprezinta: memorie, prezenta, energie. Corpul inlocuieste cuvantul. El este o materie exceptionala care permite crearea unui nou limbaj. Eu incerc sa-l supun la tot felul de incercari pentru a ajunge sa se adapteze la situatii noi.” Josef Nadj (coregraf)