Laureatul Premiului Nobel pentru Literatura (1962) este astazi cunoscut in toata lumea pentru romane ca “
Tortilla Flat”, “
La rasarit de Eden”, “
Fructele maniei” sau “
Iarna vrajbei noastre”, dar cu mult inainte de a fi publicat si cunoscut a scris mai multe carti care nu au fost niciodata publicate pana acum. Din cele trei romane de tinerete care ar fi fost terminate doua au fost distruse de autor, insa al treilea, poate cel mai interesant ca subiect, se gaseste si astazi in arhive si ar putea sa apara pe piata in viitorul apropiat. Respins atunci cand a fost trimis unei edituri in anul 1930, manuscrisul cu titlul “
Murder at Full Moon” este un mistery cu un… varcolac. Daca mitul licantropului este des intalnit in folclorul european si nord-american (si nu numai) sau in cinematografie inca din vremea filmului mut (prima productie de gen a fost lansata in 1919, dar din nefericire nu mai exista nicio copie), este cel putin surprinzator pentru Steinbeck, un scriitor clasic cunoscut mai curand pentru romanele sale realiste, sa fi fost atras de un roman in care personajul negativ, vinovat pentru mai multe crime, este o fiinta supranaturala, un varcolac.
Potrivit The Guardian, manuscrisul de peste 200 de pagini se gaseste astazi in arhivele pastrate la Centrul Harry Ransom de la University of Texas (Austin, SUA), si este o surpriza pentru specialisti si cititorii lui Steinbeck nu doar din cauza subiectului, dar si pentru ca totusi autorul nu l-a distrus, asa cum a facut cu destule scrieri de tinerete. Semnat cu pseudonimul Peter Pym (poate o referinta la celebra scriere a lui Edgar Allan Poe “
Aventurile lui Gordon Pym”), romanul ar putea fi publicat in viitorul apropiat si ar oferi cu totul altceva publicului care i-a citit si recitit cartile clasice, de la romane la nuvele, povestiri sau jurnalul “
Calatorii cu Charley”. Poate ca pentru unii dintre admiratorii sai ar fi un veritabil soc sa descopere un Steinbeck interesat de enigme si supranatural, dar este foarte probabil ca tocmai ineditul va asigura si de aceasta data un succes de librarie, asa cum nu s-a intamplat pe vremea cand scriitorul si-ar fi dorit sa publice aceasta carte, cu nou decenii in urma.
Foto: nobelprize.org