In 1852 viata ei se schimba radical atunci cand tanara de 25 de ani se casatoreste cu Johann Bernhard Spyri (ii va adopta numele si in viitoarea cariera literara), avocat si jurnalist, si sotii se vor muta la Zurich, unde Johann va lucra pentru multi ani. O casatorie nefericita, care o arunca pe Johanna Spyri intr-o depresie cu care se va lupta ani de zile, un sot distant care nu o va sprijini in vreun fel, preferand in locul unei consoarte pasionate de literatura si arta o sotie tacuta si care sa se ocupe exclusiv de treburile casei. Singurul fiu al cuplului, Bernard, va muri la varsta de 28 de ani (drama pe care autoarea nu a depasit-o niciodata) si in 1884 moare si Johann Spyri.
In acel moment deja Johanna incepuse sa scrie, in buna masura incurajata pe putinii prieteni care ii ramasesera, si dupa incercari si povestiri in stilul vremii va publica in 1880 o carte ce va deveni in scurta vreme celebra, mai ales dupa prima traducere in limba engleza - Heidi, fetita muntilor. Un titlu clasic al literaturii pentru copii, inspirat de propria copilarie - si dupa cum s-a descoperit mult mai tarziu inspirata de o poveste similara, aparuta prin 1830 si astazi complet uitata - va fi marele succes pentru Johanna Spyri si cartea care va inspira mai tarziu numeroase ecranizari, versiuni animate, jocuri, jucarii, si in buna masura va aduce celebritatea si regiunii natale a autoarei.
Scriitoare prolifica si destul de populara in epoca sa, publica mai multe titluri pana la moartea ei in 1901 - alte cateva apar postum - si se bucura de succes de public si in oarecare masura de critica, insa asa cum s-a intamplat si cu multi alti autori majoritatea cartilor vor fi practic uitate peste ani, si singura care a rezistat timpului a ramas Heidi, fetita muntilor. Si poate nu intamplator astazi primele editii din Heidi, adesea cu superbe ilustratii in stilul epocii, sunt foarte dorite de colectionari.
Foto: wikisource.org