Nu este prima oara cand Ridley Scott si Joaquin Phoenix colaboreaza, in “Gladiatorul” (2000) actorul originar din Puerto Rico realizand unul dintre cele mai impresionante roluri din cariera sa, memorabilul si detestatul erou negativ Commodus, care avea sa ii aduca si una dintre cele trei nominalizari la Oscar.
Cu un prim trailer promitator, “Napoleon” ii va avea in distributie si pe Vanessa Kirby, Tahar Rahim, Ludivin Sagnier, Matthew Needham, Paul Rhys, Gavin Spokes sau Ben Miles, scenariul fiind scris de David Scarpa, Ridley Scott fiind atat regizorul filmului, cat si unul dintre producatori.
In decursul istoriei cinematografiei, Napoleon Bonaparte a fost una dintre personalitatile care i-au fascinat si provocat pe regizori, mari actori si scenaristi, iar unele dintre peliculele inspirate de viata marelui strateg si cuceritor sunt si astazi considerate titluri esentiale pentru un cinefil. Abel Gance lansa in 1927 cel mai ambitios proiect din cariera sa, “Napoleon” (rolul principal fiind jucat de Albert Dieudonne), una dintre capodoperele filmului mut si o productie care a revolutionat tehnic cea de a saptea arta, fiind gandita ca prima parte dintr-o serie, prezentand doar o parte din viata lui Bonaparte.
Marlon Brando avea sa il joace pe Napoleon in “Desiree” (1954, anul in care era lansat si mult mai cunoscutul “On the Waterfront”, un alt rol esential pentru Brando), Dennis Hopper ii va da viata in “The Story of Mankind” cu doar trei ani inainte, in “Waterloo” din 1970 este spusa povestea celebrei batalii, cu Rod Steiger in rolul principal, una dintre aparitiile sale memorabile pe marele ecran. Si nu au fost singurii, fie ca era vorba de filme istorice, de biografii ce se ocupau poate mai putin de partea militara a vietii lui Napoleon si mai curand de omul Bonaparte, sau de comedii mai mult sau mai putin inspirate. In saga “Razboi si pace” din 1965, o impresionanta adaptare a celebrului roman tolstoian, Napoleon este in viziunea regizorului Serghei Bondarciuk (care a primit atunci Oscarul pentru cel mai bun film strain) una dintre figurile centrale ale istoriei secolului, insa nu personajul principal.
Nu puteau sa lipseasca si interpretarile destinate unor comedii de succes, asa cum se intampla in a doua parte a seriei “Night at the Museum”, unde un Napoleon caricatural si complexat este unul dintre cei mai amuzanti eroi ai filmului, sau aparitia din “Time Bandits”, unde Ian Holm, binecunoscut astazi publicului ca Bilbo Baggins din trilogia “Stapanul Inelelor”, este la randul sau un Napoleon memorabil. Si plin de umor.